Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Laul: Rena olycksåret för disciplinnämnden

Disciplinnämnden har under 2013 haft tre större ärenden att hantera.

I två av dessa har den högre instansen – Besvärsnämnden – gjort en motsatt bedömning.

Även det tredje beslutet hade rivits upp, gissar jag, men det överklagades aldrig.

2013 har varit rena olycksåret för Khennet Tallinger & Co.

Det började med den avbrutna "Päronmatchen" på Stockholms Stadion i våras där Disciplinnämnden (DN) beslutade att matchen skulle återupptas.

Mjällby överklagade och Besvärsnämnden (BN) kom fram till en helt annan slutsats: Att Mjällby skulle få segern med 3-0.

I det fallet tycktes ordföranden Khennet Tallinger och övriga ledamöter hastat fram beslutet och missat att det krävs "särskilda skäl" för att återuppta en avbruten match.

Den som läste Svenska Fotbollförbundets nyligen uppdaterade regelverk insåg att det var en märklig dom. Att BN rev upp den kom därför inte som någon överraskning.

I somras föll domen mot IFK Göteborg efter skandalscenerna på Friends under cupfinalen mot Djurgården. Blåvitt fick böta 250 000 kronor och Djurgården 70 000 men beloppen rabatterades kraftigt eftersom förbundet hade brustit som arrangör. Hur DN räknade framgick aldrig, inte heller var i regelverket det fanns stöd för denna tillämpning.

Hade den kreativa kompromissen överlevt en överklagan till Besvärsnämnden? Tveksamt. Men ingen överklagade, det var ingen som var tillräckligt missnöjd.

Så i dag kom då beslutet att riva upp även den stenhårda domen mot Hammarby om två matcher utan publik.

Där Disciplinnämnden menar att Hammarby haft "ett icke fungerande säkerhetsarbete" konstaterar Besvärsnämnden att Bajen på förhand hade vidtagit de åtgärder som tävlingsreglerna kräver för att upprätthålla ordningen.

Därför frias Hammarby.

Betyder domen att det är fritt fram för maskerade våldsmän att göra vad de vill inne på arenorna?
Nej, tvärtom.

Böterna ligger fast

BN poängterar att händelsen på Tele 2 Arena inte kan anses lika allvarlig som AIK 2004 och Djurgården 2009 då det senare blev spel inför tomma läktare.

Vidare menar Besvärsnämnden att det finns anledning att "döma ut en kännbar påföljd" till Hammarby som har ansvar för supportrarnas uppförande. Böterna på 250 000 kronor ligger fast tills vidare, det är Riksidrottsnämnden som prövar den delen av Hammarbys överklagan.

Bajens klubbledning meddelar samtidigt att av de ligister som attackerade Gais-klacken har alla utom "två-tre stycken" identifierats och fått tillträdesförbud. Det är en viktig signal att klubbarna verkligen lyckas hålla våldsmännen borta från arenorna, att individerna straffas snarare än den publik som skanderade "Ut med packet".

Om domen ska kritiseras är det i så fall för jämförelsen med AIK:s och Djurgårdens matcher från 2004 och 2009: Var det som hände då verkligen så mycket allvarligare än det som hände på Tele 2 Arena?

Ju färre oskyldiga som drabbas desto bättre

Kanske för att fler supportrar var inblandade, kanske för att en spelare slogs omkull. Det motiveras aldrig.

En helt röd linje hade inneburit att Hammarby också skulle straffats med en match utan publik.

Men ju mer sällan den påföljden utdöms, desto färre oskyldiga som drabbas.

Gott så.