”Nu ska jag dricka en massa champagne”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-27

Anette Norberg efter miraklet i morse: Man förstår inte att det här har hänt.

VANCOUVER. Tränaren Stefan Lund hade packat ihop datorn och gett upp.

Men medlemmarna i Lag Norberg tappade aldrig hoppet – och kunde i morse fira sitt andra raka OS-guld.

När allt var klart brast det för spelarna som grät floder av glädjetårar.

– Nu ska jag dricka en sjuhelsikes massa champagne, säger skippern Anette Norberg.

OS-finalen i Vancouver Olympic Centre blev en rysare fullt i klass med det otroliga dramat i Turin för fyra år sedan.

Skillnaden: Den gången säkrade Anette Norberg seger i sista stenen – den här gången var det flera misstag av kanadensiske skippern Cheryl Bernard som bäddade för en ny svensk guldkyss.

Nästan gett upp

När Kanada ledde med 6–4 inför sista omgången hade tränaren Stefan Lund i stort sett gett upp.

– Jag hade packat ihop datorn och var säkert på att det var kört. Men curling är curling, allt kan hända. Och det visste jag ju egentligen, säger han.

Cheryl Bernard hade läge att avgöra i sista stenen och hade ”bara” att knacka undan den svenska stenen för att säkra det guld som alla i curlingtokiga Kanada förväntade sig. Men Bernard fick stora darren och Norberg hade inga problem att ta en tvåa och föra matchen till en rafflande skiljeomgång.

– Att ta en tvåa var inte omöjligt, däremot fick vi aldrig till något tryck. Det såg inte bra ut, medger Anette.

”Får lätt gummiarm”

– Vi försökte sätta så mycket press på Kanada som möjligt, sedan var det bara att hoppas på att Bernard skulle missa. Det är inte en sten man kanske missar i vanliga fall, men det är inte så himla lätt att avgöra en OS-final. Vi missade också stenar och man får lätt gummiarm och gör saker man inte gör i vanliga fall.

I skiljeomgången hade Kanada fördel av sista sten, men Lag Norberg gav aldrig upp, trots att läget såg omöjligt ut. Norbergs sista sten satte press på Bernard – som bommade på nytt.

Otrolig vändning

En otrolig vändning var ett faktum och Eva Lund delade ut en ny guldkyss till Anette.

– Man förstår inte att det här har hänt. Det var samma sak sist, man förstår inte konsekvenserna av det. Man är trött, stolt, lycklig och allting på en gång, säger Anette Norberg.

Vad väntar nu?

– Jag ska till dopningskontrollen, kissa, sedan till en tv-studio och därefter träffa mina anhöriga som jag vill krama om. Sedan ska jag peta i mig lite mat och dricka en sjuhelsikes massa champagne.

Herrarnas bronsmatch klockan nio på morgonen kanadensisk tid ser hon i sängen.

– Jag tar mig inte hit i alla fall, det är helt klart, haha.

Kan du jämföra gulden?

– Skillnaden är att då hade vi jobbat i fyra år, allt hade gått på räls, utan problem. Vi skulle bara dit och hämta hem det där OS-guldet. De här fyra åren har inte varit tåget rätt fram utan det har gått både till höger och vänster och upp och ner med en massa problem. Att upprepa ett OS-guld efter allt vi gått igenom är en bra mycket större prestation. Känslomässigt var dock det första OS-guldet lite större.

– Men vilket drama! Man trodde ju efter OS-guldet i Turin att det inte skulle kunna gå att göra det mer spännande. Om man skulle regissera en film om en spännande curlingmatch skulle man göra så. Men det här blev ännu värre, ännu mer spektakulärt.

Följ ämnen i artikeln