Froome säkrade segern i Paris

Publicerad 2015-07-26

”Det är overkligt, vi har haft allt emot oss”

Chris Froome passerade mållinjen bredd i bredd med sitt hela sitt lag Team Sky, som backat upp britten på bästa tänkbara sätt i årets tour.

Britten Chris Froome vann årets upplaga av Tour de France – 30-åringens andra totalseger i den mytomspunna cykeltävlingen.

Den 21:a och sista etappen avslutades på sedvanligt vis i centrala Paris.

– Det är overkligt, vi har haft allt emot oss i årets tour, säger Froome, som är den förste britten att vinna Tour de France två gånger.

Froome.

Britten Chris Froome vann tour de France. Men det har varit ett tufft lopp. Bland annat skrek en åskådare "dopad" och kastade en kopp urin på honom under en etapp.

– Chris har visat mod och styrka. Sättet han hanterar sådana påhopp är otroligt, säger Dave Brailsford, stallchef för Team Sky.

André Greipel var först över mållinjen på den sista etappen och säkrade sin fjärde etappseger i årets tour. Tysken följdes närmast av fransmannen Bryan Coquard och norrmannen Alexander Kristoff.

Lugn avslutning

Froome, som tävlar för Team Sky, fick en lugn avslutning på touren. Tävlingsledningen valde att neutralisera den sista etappen när åkarna nådde Paris. Det regnade i den franska huvudstaden och det ansågs för farligt att köra för fullt på de blöta kullerstenarna på Champs Elysees.

Den officiella tidtagningen avslutades därför när Froome och de andra cyklisterna korsade mållinjen första gången av tio på den berömda avenyn.

Tvåa i touren blev colombianen Nairo Quintana, 1,12 efter Froome. Spanjoren Alejandro Valverde slutade trea, 5,25 efter totalsegraren. Båda två kör för det spanska laget Movistar, som får anse sig nöjda med årets tour - trots att de förstås hoppats att bergsspecialisten Quintana skulle stå överst på pallen i Paris.