Anrell dödshotad efter sin krönika

Publicerad 2016-10-24

”Kom in ett handskrivet brev på norska”

I en krönika i Nya Wermlands-Tidningen gick Lasse Anrell till attack mot ”den norska statsdopningen”.

Nu har han blivit dödshotad.

– Det känns obehagligt, säger Anrell till Sportbladet.

Följ ämnen
Längdskidor

I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av sedan han glömt att ansöka om medicinskt tillstånd för en astmamedicin och häromveckan kom beskedet att även Therese Johaug stängs av för ett dopningsbrott.

Debatten om Norges skidlandslag engagerar många och nyligen gick tidigare Aftonbladet-krönikören Lasse Anrell ut med en hård krönika i tidningen NWT där han bland annat skrev att ”norsk skidåkning stinker som laboratoriet hos Mühlegg”.

Nu har det inkommit ett dödshot riktat mot Anrell till Nya Wermlands-Tidningen.

– Det stämmer. Det kom ett handskrivet brev på norska till vår redaktion som vi har överlämnat till polisen, säger NWT:s chefredaktör Staffan Ander till Sportbladet.

Vad stod det i brevet?

– Jag minns inte i exakta ordalag men något om att ”kommer du till Norge så blir du ett huvud kortare”, säger Staffan Ander.

”Obehagligt”

Lasse Anrell har själv inte läst brevet.

– Nej, och jag vill inte veta vad som står i det heller. Det känns obehagligt, men samtidigt är man van efter tiden på Aftonbladet, man vet att det är så här det fungerar.

– Sen är jag är lite förvånad över att det sker på grund av norsk skidåkning men det är klart, det finns en stor passion i Norge och tydligen finns det människor som inte kan hantera det. När det gick så här illa – och till och med Therese Johaug stängdes av – så kanske det norska traumat blev för stort, säger han.

Kommer du att vidta åtgärder?

– Min arbetsgivare vidtar åtgärder, jag kommer inte att göra det. Som journalist måste man skriva.

Vågar du åka till Norge?

– Ja, men då måste jag ha någon rejäl vakt med mig. Norrmännen är ju ganska välbyggda så det måste hanteras seriöst. Jag har blivit ditbjuden till massa olika tv-program men det har jag tackat nej till. Jag vill inte, bland annat av det här skälet.

”Funkar inte nu”

NWT:s chefredaktör Staffan Ander säger att han har som policy att polisanmäla alla hot som kommer in till tidningen.

– Jag anmäler alla hot. Vi är inte speciellt rädda men det är så klart för jävligt att det kommer in ett dödshot.

Vilka åtgärder vidtar ni?

– Vi har vidtagit åtgärder på senare år. Vi har skärpt uppmärksamheten. Förr kunde i princip vem som helst komma hit och skicka in en insändare under ytterdörren. Det funkar inte nu, säger Ander.