Hammarby vann stort mot nykomlingen Åby/Tjureda

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2019-11-01

De höll fanan högt och nollan intakt i knappt 30 minuter.

Sedan blev Hammarby på Zinkensdamm, till slut, en allt för stor nöt att knäcka för nykomlingen Åby/Tjureda.

– Vi får försöka analysera det här och ta med oss de bra bitarna, säger målvakten Viktor Birgersson efter 7–0-förlusten i elitseriedebuten.

Det var en historisk fredagskväll i Stockholm för lilla Åby/Tjureda, som överraskande tog klivet upp till elitserien inför denna säsong.

Första elitseriedrabbningen i klubbens historia – borta mot Hammarby på anrika Zinkensdamm inför 2 291 åskådare.

– Det finns väl ingen bättre arena att göra elitseriedebut på än ”Zinken”. Det är en speciell stämning. Mycket bättre arena att starta på kunde vi inte få, säger talangfulle Åby/Tjuredamålvakten Viktor Birgersson, med en blomsterbukett i näven, efter elitseriedebuten.

Med buketten i åtanke kan man tro att det var en succéartad debut.

I inledningen av matchen fanns det i alla fall tendenser på att det kunde bli det.

Men när 28.21 stod på klockan hittade Ivan Lebedev rätt och öppnade Hammarbymålkontot på ”Zinken” för säsongen. Precis innan pausvila utökade sedan David Jansson med ett psykologiskt viktigt mål.

Sedan rann det iväg.

”Tror stenhårt på vårt lag”

När slutsignalen gick stod det 7–0 till Hammarby. Och det hade kunnat vara mer om det inte vore för Birgersson, som utsågs till bortalagets bästa spelare.

– I andra halvlek tappar vi väldigt mycket mandat i matchen och gör egentligen inte det vi bestämt oss för. Första halvlek tycker jag känns jättebra, säger den 20-årige målvakten.

– Vi får helt enkelt analysera det här och försöka gå vidare och ta match för match. Jag tror stenhårt på vårt lag och alla individer i vårt lag.

Hammarbyveteranen David Pizzoni Elfving, 33, var i alla fall imponerad över nykomlingsmotståndet.

– De är bra. De spelar bra. Det är klart att de alla behöver få lite rutin alla, men de kommer komma in i det mer och mer, säger Elfving.

”Han värvades i våras”

Hammarbybacken har varit klubben trogen sedan 2007, och är därmed en av kulturbärarna i ett lag som genomgått stora personella förändringar på isen inför säsongen.

– Det är naturligt att det hackade lite på försäsongen tills man hittar rätt. Tidigare har man spelat med spelare som spelat i Hammarby i åtta-tio år, de känner man ju utan och innan. Nu gäller det att lära känna de nya spelarna, och det är jätteduktiga spelare vi har fått in. Så jag tvivlar inte ett dugg på att vi kommer göra en bra säsong.

Ni fick ju en bra start i alla fall.

– Helt klart skönt. Skönt framförallt att det lossnade för så många som det gjorde i dag också, säger Elfving.

I stället för en blomsterbukett hade Hammarbytrotjänaren en svart liten hundvalp vid namn Knut i famnen när han var på väg in för ombyte.

Ska han med in och fira segern nu?

– Ja, det blir hans första gång i omklädningsrummet.

Också ett nyförvärv alltså?

– Jajamen. Han värvades i våras.