Kanalen förlorade sitt största namn – på värsta tänkbara sätt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-01

Redan förra sommaren kunde Sportbladet berätta om de interna bråken på SVT. Flera medarbetare på SVT gick då ut och klagade över att Peter Jihde blivit maktfullkomlig.

Men bråk av den typen är snudd på oundvikliga för någon som tagit så mycket plats som Jihde har gjort på SVT.

Man kan bara konstatera att sportchefen Albert Svanberg, som förra året sa att ”målet är inte bara att behålla vår status utan att stärka den” får se SVT-sporten tappa sin galjonsfigur.

Det fanns inget tyngre namn att bli av med. Det fanns inget värre sätt att bli av med det på. Om ryktena om att ytterligare en stor profil är på väg bort stämmer, kan man tala om en smärre kris på SVT.
  

Och när Svanberg lanserar att André Pops ska axla Jihdes mantel, sprider sig ett snett leende över mina anletsdrag. Jag gillar Pops skarpt, utan tvekan – men ska Mark Levengood spela Gunvald Larsson i nästa Beck-film också?

Lönen inte huvudskälet

Helt klart är väl att Peter Jihde får en saftig lön på TV4, men jag har svårt att se att det utgör huvudskälet till att han återvänder.

Inte heller tror jag att SVT:s tapp av tv-rättigheter är orsaken.

För SVT:s del är farhågorna om att förlora de stora mästerskapen som hotet om växthuseffekten – man vet att det kommer, förr eller senare.
  

Nu snodde TV4 åt sig EM nästa år, bien sûr, men SVT ska ändå sända fotbolls-VM fram till 2014 och OS fram till 2012, bland annat.

Tänder man som sportjournalist inte till på den cocktailen … tja, då är det problem. Då är det dags att byta arbetsplats.

Och det är det Peter Jihde gör.

Men varför?

Låter inte upphetsande

Sport-talkshowen som han ska leda i nya TV4 Sport låter inte mer upphetsande än när Harald Treutiger ledde Sport-Jeopardy i någon perifer TV4-kanal.

Med det sömniga ”Hos Jihde” i färskt minne, kan man konstatera att det inte är som talkshow-värd som Jihde har sina största kvaliteter. Programmet avslöjade obarmhärtigt hans brister – Jihde hade inte riktigt den humor, den rapphet och den förmåga att bjuda på sig själv som krävs.
  

Personligen kan jag tänka mig att hans beslut mycket handlar om det värsta av allt i de här sammanhangen – att TV4 känns mycket hetare. Att TV4 satsar hårt på egna nyheter och nya kanaler, medan SVT-sporten har fastnat i en sorts redovisningshysteri, bakbundna av public service-budorden.

Fick man önska borde SVT.sporten ta upp nyhetskampen på allvar och sluta vara Lilla Sportspegeln för vuxna.

Läs också:

Jonathan Jeppsson