Lina Korsgren vann Vasaloppet överlägset

Uppdaterad 2019-02-23 | Publicerad 2018-03-04

Det pratades om Britta Johansson Norgren eller Katerina Smutna.

Då stack Lina Korsgren fram – och vann Vasaloppet helt överlägset.

– Det kommer nog bli lite festande, jag måste ta i lite nu, säger Korsgren till Sportbladet.

Hon är visserligen en regelbunden toppåkare på Visma Ski Classic.

Men för den breda svenska skidmassan är Lina Korsgren något av en doldis.

Hon har ofta fått se sig besegrad av den dominanta duon Britta Johansson Norgren och tjeckiskan Katerina Smutna – men i årets Vasalopp var rollerna ombytta.

Smutna såg länge ut att ha kontroll över loppet, samtidigt som Britta Johansson Norgren snabbt tappade mark. Men med två mil kvar kroknade Smutna – och då såg Korsgren sin chans.

Hon gick i kapp, förbi, och sen var det aldrig spännande.

– Jag försökte bara följa med i loppet, jag tog chanserna när jag fick dom. Jag tänkte aldrig att jag skull rycka ifrån Britta, det bara blev så, jag bara höll den farten. Det var likadant med Smutna, jag bara tuggade på, säger Korsgren till Sportbladet.

– Sen när jag kom ifatt Astrid tänkte jag att jag skulle ligga där och spara mig till en spurt. I Eldris hade jag första tidsrapporten, då visste jag att det var tre minuter. Jag tog aldrig ut något i förskott, det var först på upploppet jag tittade bakåt och kunde ta ut segern.

”Hade någon med mig där uppe”

Korsgren vann sitt första Vasalopp i helt överlägsen stil, hela 4.41 före Astrid Öyre Slind, Norge.

Efter loppet grät Korsgren. När Sportbladet pratar med henne några timmar senare har hon samlat sig.

– Det betyder hur mycket som helst. Det är vårt VM i långlopp, inofficiella VM, som man säger. Det här målet har jag haft länge, det var det stora målet den här säsongen. Jag trodde det var möjligt, sen ska man göra det också. Jag lyckas med det i dag, det är jag superstolt över.

– Jag hade väldigt mycket press på mig själv, att jag verkligen stod pall för det. Jag kände igår när jag gick och la mig ”vad har jag satt mig för situation?”. Att jag stod pall för det mentalt är jag stolt över.

Hur firar du?

– Det kommer nog bli lite festande, jag måste ta i lite nu. Det är ändå två veckor till nästa tävling. Det måste man göra för att uppskatta något bra.

Följ ämnen i artikeln