Superanfallet

Publicerad 2014-02-01

De har slagit rekord i poäng och touchdowns. Nu ska Denver Broncos spektakulära, historiska offensiv fixa en Super Bowl-titel.

Sportbladets Petter Westin guidar dig till huvudrollsinnehavarna i NFL:s mest högtflygande show.

Peyton.

#87 Eric Decker, 26 år, wide receiver.

Vissa säger att han är en produkt av Peyton Mannings briljans, att han kommer floppa om han väljer en mindre stjärntät klubb som free agent i vår. Men hur kan man klaga på en kille som fångat 24 touchdown-passningar över de två senaste säsongerna? Decker slår försvarare med hjälp av både storlek (190 cm) och styrka.

#83 Wes Welker, 32 år, wide receiver.

Prestigevärvning från New England som fångat 83 passningar och 11 touchdowns på 15 matcher den här säsongen. Medan Eric Decker och Demaryius Thomas främst ställer upp på kanterna, så är Welker en ”slot receiver”. 175 centimeter kort, men briljerar med kvickhet, finurlighet, starka händer och precisa löpningar.

Offensiva linjen: #75 Chris Clark, 28 år, left tackle, #68 Zane beadles, 27 år, left guard, #66 manny ramirez, 30 år, center, #65 Louis vasquez, 26 år, right guard,

#75 orlando franklin, 26 år, right tackle. 

De osjungna hjältarna. Tuffa och trygga, trots att man tidigt tappade stjärnan Ryan Clady och två startande centrar till skadelistan. Linjen öppnar hål att springa igenom för Moreno & Co, och ger Manning den tid han behöver för att passa. Quarterbacken blev ”sackad” av försvaret blott 20 gånger i grundserien – bästa noteringen i NFL.

#18 Peyton Manning, 37 år, quarterback.

Han fyller 38 år i mars, har fyra nackoperationer bakom sig och har tappat armstyrka. Så hur lyckas han pulvrisera försvaren, vinna sin femte MVP och slå rekord i touchdown-passningar och yards? Well, spelsinne och träffsäkerhet, till att börja med. Manning är dirigenten som får denna mäktiga orkester att spela så vackert, så vältajmat och så intelligent. En av Nordamerikas största idrottare – någonsin.

#27 Knowshon Moreno, 26 år, running back.

En gång nära floppstatus, nu en av lagets mest pålitliga spelare. Springer hårt, kan fånga bollen. Stark på att blockera bort försvarare när Denver passar – och det är extremt viktigt i den här offensiven.

– Han har gjort ett otroligt jobb, säger coach John Fox som hyllar Morenos passion.

Men Denvers bäste running back vad gäller ren förmåga att springa med bollen, kan vara en helt annan kille: Montee Ball.

23-åringen är en frisk fläkt när han kommer in. Måste dock bli bättre på att hålla i bollen och skydda Peyton Manning om han ska få större förtroende från coachstaben.

#80 Julius Thomas, 25 år, tight end.  Hans genombrott – 12 fångade touchdown-passningar på 14 grundseriematcher – blir än mer imponerande med tanke på att han bara var inne på 50 spel-sekvenser sina två första år som proffs. Brady Quinn, Denvers förre quarterback-reserv, är dock inte förvånad. Han minns hur imponerad han blev när han bjöd in collegebasketspelaren Thomas (195 centimeter lång) till ett träningsläger under lockouten 2011.

– Man slogs direkt av hans förmåga, den där wow-faktorn när han rörde på sig.

Herrejävlar, tänkte man. Jag vet att det låter tokigt, men det var som om LeBron James spelade football, säger Quinn till ESPN.

#88 Demaryius Thomas, 26 år, wide receiver.

Detroits Calvin Johnson är världens bästa passningsmottagare, men fysmonstret Thomas är inte långt efter. Stor, stark, explosiv – med potential att när som helst förvandla en kort passning till en lång touchdown. Nu dreglar footballfansen vid tanken på duellerna mellan honom och Seattle-försvararen Richard Sherman.

– Jag skulle älska att matcha upp mot honom. Då får jag visa vad jag går för, säger Thomas.

Följ ämnen i artikeln