Avståndet ökade – lita på att det blir klappjakt

LONDON. Underhållande, svängig fotboll, ett rättvist kryss på kupongen – men hur nöjda är Tottenham och Manchester United efter 2-2 på White Hart Lane?

Båda tappade ytterligare mark till ledande Arsenal. United är nio poäng efter nu, Spurs tio.

– Vi har inte förlorat på länge och det ser bra ut för oss, nu ska vi bara börja förvandla oavgjorda resultat till segrar, sa Wayne Rooney till tv-kamerorna efteråt.

Rooney var matchens man – med flera mil.

Han är i kanonform nu och gjorde ett enormt arbete mitt i banan, upp och ner, ständigt jagande, nickandes bort bollar i eget straffområde i ena ögonblicket, sugandes upp bollar att fördelas ut på högerkanten (han sökte ständigt Antonio Valencia) i nästa – och till slut också sättandes bollarna i nät.

Ett Tottenham som kom ut med ”mord i blick” efter 6-0-förlusten mot Man City senast gjorde verkligen en sevärd match av det hela. Högerbacken Kyle Walker satte 1-0 på en frispark där Uniteds mur gjorde misstaget att hoppa. Skottet satt klockrent under fötterna på de uppställda och mål- De Gea var chanslös.

Rooney fick gratischans

Sen visade Mr Walker att han också rör sig på gatorna som en vanlig man, han överraskades av ett högerinlägg från Phil Jones, bollen studsade på Walkers smalben, och gav Rooney en gratischans att kvittera.

När sen brassen Sandro satte 2-1 för hemmlaget med ett underbart skott rakt upp i krysset trodde ett saligt White Hart Lane att den onda Spurs-trenden skulle brytas. Men Danny Welbeck fälldes av Hugo Lloris i straffområdet, ett ingripande av Lloris som såg onödigt ut eftersom chansen var på väg att försvinna. Straff blev det i alla fall (domare Mike Dean var utmärkt) och Rooney pangade den mitt i målet.

Utan Robin van Persie behöver United andra målskyttar, det var till exempel fem olika i Champions league-mötet med Bayer Leverkusen senast, och vad är lämpligare än att Wayne Rooney kliver fram och visar effektivitet - mitt i all arbetsglädje – i svåra matcher som den här.

– Wayne är på en helt annan planet än de andra i ligan just nu, tyckte Michael Owen i tv.

Rooney: Rättvist

Tottenham såg alltså bättre ut nu, spelet var rakare genom mittfältet och laget skapade mer, särskilt i första halvlek. Men det är fortfarande problem med att hitta ett sätt att få fram bollen till anfallaren Roberto Soldado i straffområdet. Det tycktes dock igår som om det var mest Soldados eget fel. Han hittar inte rätt löpvägar, hamnar i tidsnöd, vänder åt fel håll – och när han väl får chansen – som efter en fin frispelning av Paulinho igår – missar han grovt.

Spurs hade dessutom svårigheter på sin vänstersida, där United attackerade gång på gång genom Valencia. Det var ett gammalt hederligt högerytterspel i en plan som såg uttänkt ut, Spurs vänsterback Jan Vertonghen trivs inte i den positionen (säger han själv) och blev förbisprungen gång på gång.

Men en poäng är alltså ett fall framåt för den hårt kritiserade Andre Villas-Boas och hans gäng.

– De gjorde det svårt för oss, för mig kändes oavgjort rättvist, sa giganten Rooney efteråt.

Avståndet ökade till Arsenal däruppe – men lita på att det blir klappjakt framöver.

Följ ämnen i artikeln