NHL

Dahlin om lovorden: ”Är det verkligen mig de pratar om...”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Rasmus Dahlin, 18, framstår utåt som både lugn och redo för sitt livs äventyr.

Men tanken på att rankas som världens främsta hockeytalang och orden från den troliga klubbkompisen Jack Eichel i Buffalo Sabres kittlar hans inre.

– Är det verkligen mig de pratar om, tänker jag, säger Frölundabacken.

Medan kompisarna längtar efter att slappa, bada och spela tv-spel på sommarlovet laddar Rasmus Dahlin för en NHL-draft. Han valde bort VM för att förebereda sig fysiskt inför kommande säsong.

För att ge den nyblivna 18-åringen lugn och ro inför äventyret kring midsommarhelgen bjöd Frölunda HC in till pressträff under tisdagen.

Redan nästa vecka far Rasmus Dahlin till Buffalo, staden som kan bli hans hemmaort kommande år. Ett träningsläger för utvalda NHL-talanger kommer att genomföras.

Åker över med hela familjen

Om det blir just Buffalo som Rasmus Dahlin återvänder till avgörs lite senare. Den 22 juni genomförs draften i Dallas.

Dit åker Rasmus Dahlin med mamma Åsa, pappa Martin och syskonen Felix och Ella.

– Det betyder otroligt mycket att familjen är med. De är en lika stor del i det här som jag är. Jag tror aldrig att jag hade varit här utan mina föräldrar, min syster och bror, säger Rasmus.

Hur mycket vet du om vad som kommer att ske under draften?

– Det jag har koll på är att man sitter på den där arenan och får sitt namn uppropat och så går man ner och tar en bild... Jag kan se det som något positivt att bara veta så lite som möjligt. Då har man inte så höga förhoppningar och det blir magiskt när man kommer dit.

Redan när han gjorde sitt klubbyte till Frölunda flyttade Rasmus Dahlin, fostrad i Lidköping, hemifrån. Blir det en NHL-flytt redan i sommar åker han sannolikt inte ensam.

– Om jag får flytta dit tror jag att jag tar med mamma eller pappa lite i början så man känner sig bekväm, säger 18-åringen.

Inte hänt sedan 1989

Rasmus Dahlin tippas bli den spelare som rankas högst i NHL-draften. Förra gången en svensk blev det var 1989, elva år innan Rasmus Dahlin föddes. Då valdes Mats Sundin som etta.

Hur viktigt är det för din egen del att väljas som etta?

– Egentligen är det bara en siffra, det är vad du gör efter draften som är viktig. Lidström (Niclas) till exempel inte nära första rundan och blev en världsspelare sen. Jag tror inte att det spelar så stor roll, men det är klart att det hade varit helt magiskt om man får komma högt upp i draften.

Är det prestige i det?

– Såklart hade det varit hur häftigt som helst. Samtidigt är det onödigt att gräva ner sig om man inte blir det. Man får tänka ett steg bakåt.

Hur då?

– Att bara bli draftad har varit en dröm sedan jag var liten.

När började det bli realistiskt för dig att du hade en möjlighet att bli vald?

– Det var väl egentligen för någon säsong sedan att jag förstod att jag skulle kunna ha en chans i den här draften. Det har varit en jättemotivation för mig och det har inte varit svårt att springa när det varit sista intervallen. Att känna att jag har en chans har hjälpt mig mycket. När man väl tänker på det känns det häftigt.

”Inte modig utanför isen”

Modet är en egenskap som betytt mycket så här långt för hans spel och framgång. Modet att stå kvar när en motståndare kommer, modet att göra en dragning på blå.

Hur modig är du annars?

– Utanför isen är jag inte så modig...

Buffalo Sabres drog vinstlotten och har första tjing på draften. Det är ett sannolikt scenario att Rasmus Dahlin hamnar i en klubb som har haft en tung säsong. Lagets stjärncenter Ryan O’Reilly har sagt att han ”tappat kärleken till sporten” flera gånger under säsongen.

Hur tänkte du när det stod klart att Buffalo får välja först?

– Jag tänkte inte så mycket utan att det var häftigt att de får välja. Det är så mycket som spelar in. Jag kanske inte blir vald som etta, det kan vara ett annat lag som väljer. Jag tänker inte så mycket på det.

Men det är troligt att det blir Buffalo – har du satt dig in i tanken hur det skulle vara att spela där?

– Jag förstår vad du menar, men det är svårt att sätta sig in i de tankarna. Man har ingen aning om någonting. Nu är det väldigt mycket som kommer att hända, det är en väldigt roligt.

Hyllar Buffalo: ”Fin stad”

Klubben och Buffalo som stad omges av mycket negativa uppfattningar. Men Rasmus Dahlin har bra erfarenheter.

–  Det går att se positivt på allt. Vi var där och spelade JVM. Det var en fin stad, säger han.

Kan du känna dig som en bricka i ett spel, när du inte påverkar utgången?

– Det är häftigt i sig. Jag tror att vi hockeyspelare inte ens tänkt på att det skulle kunna vara på ett annat sätt. Det är så det är, det är bara att anpassa sig.

Han kommer att ha stort fokus på sig under draften. Att han anses vara en av världens, kanske världens, främsta talanger har han svårt att ta in. Precis som orden från Buffalos Jack Eichel.

”Jag har sett honom spela och jag har pratat med flera personer om honom. Jag har sett några fantastiska highlights med honom. Det ser ut som att han är en väldigt, väldigt speciell spelare”, sa Eichel som kan bli Rasmus nya lagkompis.

– Jag hörde det, jag tänkte är det mig han snackar om...

Hur hanterar du det fokus du får?

– Det är bara att tänka bort det och tänka att det är hockey jag spelar. Jag älskar att spela hockey, varför ha tråkigt när man kan ha kul, säger en smickrad yngling.

Vilken svensk förebild har du?

– Peter Forsberg sedan jag var liten. Men jag har aldrig träffat honom...

ANNONS EXTERN LÄNK

Kolgrill, gasolgrill och picknickgrill - handla din nya grill till fina priser här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Dahlin missade VM: ”Hade inte haft en chans”

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Rasmus Dahlin

Jack Eichel

Buffalo Sabres

Peter Forsberg

Mats Sundin

Ishockey