Aktivister tog sig in på The Open

Publicerad 2023-07-21

Inför årets The Open fanns en oro att aktivister skulle störa tävlingen.

Under fredagen blev den besannad – då tre ”Just Stop Oil”-demonstranter tog sig in på det 17:e hålet och brände av en rökfackla.

Fyra personer har gripits av polis, rapporterar Sky News.

Följ ämnen
Golf

Under sommaren har aktivister från gruppen ”Just Stop Oil” gjort ovälkomna besök på olika högprofilerade sportevenemang runtom i Storbritannien, bland annat under Wimbledon förra veckan.

Inför veckans The Open på Royal Liverpool uppmanades samtliga spelare att inte ta saken i egna händer ifall aktivister skulle ta sig in på banan.

Det med hänvisning till en incident som utspelade sig under crickettävlingen Ashes Test, där den engelske landslagsspelaren Jonny Bairstow tacklade ner en demonstrant som sprungit in på planen.

Brände av rökfackla

Under fredagen tog sig flera demonstranter från gruppen in på spelområdet och tände en rökfackla som gav ifrån sig orange rök intill den 17:e greenen.

Händelsen inträffade vid 12:20 lokal tid, enligt Sky News.

Spelet kunde dock fortsätta utan några förseningar. Aktivisterna omhändertogs senare av polis som körde bort dem i en golfbil.

Fyra gripna

En av spelarna, amerikanen Billy Horschel, fick motta applåder efter att hjälpt säkerhetspersonalen att leda en av demonstranterna av banan, enligt Daily Mail.

”Just Stop Oil” skriver själva i en tweet att det rör sig om tre aktivister som tagit sig in på området.

– Jag stör The Open idag, inte för att jag vill, men som ung person känner jag att jag inte har något annat val, sa en av aktivisterna.

Senare under eftermiddagen bekräftade polisen att man gripit fyra personer, två kvinnor och två män. De misstänks för stämpling till skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse, rapporterar Sky News.

Följ ämnen i artikeln