Tifogruppen hyllas: ”Är med dem i med- och motgång”

Publicerad 2023-08-17

Näst sist i division 4.

Men trots de blygsamma sportsliga resultaten kan Hossmo BK strax utanför Kalmar stoltsera med seriens kanske mest hängivna fans.

– De säger att vi är bättre än Bajen och Djurgården, säger Lucas Walde, 14, från Hossmo supporterklubb.

Division 4-matcher brukar sällan dra till sig några större rubriker.

Men derbyt mellan Kalmar Södra och Hossmo BK blev ett undantag.

Anledningen stavas Hossmo Supporterklubb. Ett gäng bestående av nio killar mellan 14 och 15 år som alla delar en sak gemensamt: kärleken till sitt älskade Hossmo BK.

”Gjorde det som en kul grej”

Under årets säsong har de tagit sitt supporterskap till en ny nivå genom att skapa sina egna tifon. I matchen mot Kalmar Södra visade de upp sin mest påkostade kreation hittills – som de finansierade med hjälp av en swishinsamling.

Det slutade med succé.

– Först gjorde vi det som en kul grej för laget och tänkte att spelarna skulle gilla det. Men nu har det ju gått väldigt bra med det sista tifot, säger Lucas Walde som är en av gruppens ledare.

I skrivande stund har gruppen dragit in lite mer än 8 000 kronor – en summa som är långt över vad de hade förväntat sig.

– Vi trodde att vi kanske skulle få in några hundra kronor men just nu har vi fått in ett par tusen. Det hade vi absolut inte räknat med, säger Lucas Walde.

Hyllades av komikern

Och efter att bilder av tifot spridits har gruppen blivit viral på social medier. Bland annat hyllades de av komikern Marcus Thapper på X (tidigare Twitter) i ett inlägg som visats mer än 272 000 gånger.

”Ska vi inte bara ge dom här grabbarna en sick tifo-kassa? Svenska fotbollstwitter unite”, skriver Thapper.

Tifot som är cirka 5x3 meter stort, tog ungefär en och en halv vecka att färdigställa.

Vad föreställer det?

– Det föreställer vår lagkapten (Victor Berkeby) som ska ta små gubbar. Och gubbarna är spelare från våra rivallag. De är mycket mindre än honom och står på en slags scen, säger Sebastian Jonsson, 14.

– Vi ville visa att vi är större än Kalmar Södra, Smedby, Kalmar city och Kalmar AIK, flikar Theo Andersson, 15, in och hänvisar till texten ”Störst i stan” som pryder tifodukens botten.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är mycket positivt. Det är många som hört av sig och stöttat oss, säger Sebastian Jonsson.

Vad säger de?

– Det är mycket hyllningar. De säger att vi är bättre än Bajen och Djurgården, svarar Lucas Walde.

Och vad säger spelarna, det tillhör väl inte vanligheten med tifon i division 4?

– De älskar det! Jag skulle säga att vi har en bra relation med dem. De brukar applådera oss och snacka med oss efter matcherna och så.

Stora framtidsplaner

Och nu när gruppen fått ett välkommet tillskottet till tifokassan smider de planer på att i framtiden göra än mer avancerade kreationer.

– Planen är väl att göra ett minst lika stort tifo till nästa gång, gärna lite större. Vi tänker att vi alltid ska bli lite bättre och jobba lite hårdare för varje tifo, säger Karl Tjernberg, 14.

Så var det det här med de sportsliga resultaten.

För trots stödet på läktarna slutade derbyt mot Kalmar Södra med en sur 0–2-förlust för Hossmo BK, som efter 14 spelade omgångar parkerar näst längst ner i tabellen.

Men det kvittar för grabbarna i Hossmo supporterklubb – för dem kommer kärleken till favoritlaget alltid att bestå.

– Vi är med dem i med- och motgång, säger de i kör.

Följ ämnen i artikeln