Jortikka gick bort sig fullständigt i valet

Publicerad 2015-01-03

Abrahamsson: Nu ligger vägen öppen för en drömfinal

TORONTO. Finland blev bara ett steg på vägen mot en ny semifinal –  och vi ska inte vara överraskade.

Juniorkronorna lämnar alltid semifinalgaranti.

Och nu är den bara en seger bort: möjligheten att få möta Kanada i en drömfinalfinal.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

En lurig och svår match på förhand, och precis så blev det. Men på nytt var Sverige starkast och hittade sättet att vinna.

Ibland är det lättare att analysera varför.

Det är sällan en match utvecklas och avgörs precis så som vi har spekulerat i på förhand.

Men mötet med Finland var en sådan.

Inför kvartsfinalen pratade vi om målvaktsmatchen och special teams, spel i numerärt över- och underläge.

Det är givetvis alltid viktigt – nu var det helt avgörande.

Om vi börjar med målvakterna.

Linus Söderström fortsatte att imponera, inte minst i tredje perioden svarade han för några avgörande räddningar. Söderström kliver allt mer fram som en potentiell guldmålvakt.

Och mötet med Juuse Saros blev aldrig av.

Någonstans mellan Montreal och Toronto gick förbundskapten Hannu Jortikka bort sig fullständigt i målvaktsvalet. Han bänkade guldhjälten Saros och Ville Husso gjorde ingen bra match. Husso såg nervös ut från första stund och gav inte sitt lag chansen att vinna.

De defensiva kuggarna klev fram

Sedan över till special teams där lagen var varandras motpoler i gruppspelet. Lika bra som Sverige har varit, lika svagt har Finland varit. Och så var det även i går.

Även om det svenska spelet i numerärt överläge inte stämde rent spelmässigt kom tre av målet där. Nu fick vi också hjälp av två långa sekvenser i fem mot tre. Och även om Finland power play stundtals var riktigt bra lyckade de inte spräcka Sveriges box play-nolla.

Finland lämnade turneringen med 21 raka power play utan mål. Sverige har en utdelning på osannolika 52,3 procent och 17 raka box play utan insläppt mål.

Skillnaden blir inte tydligare.

Mot Finland hade våra offensiva backpjäser det tuffare. Sebastian Aho bänkades efter ett par misstag och även Gustav Forsling bjöd också på en del. I stället lutade vi oss mot några defensiva kuggar. Den hånade Robin Hägg, den kritiserade Robin Norell och Andreas Englund, som matchats sparsamt under turneringen.

Nära en drömfinal

Nu väntar semifinal och ett nytt möte med Ryssland. Jag trodde USA skulle vara för starka, men mängder av klantiga utvisningar fällde förhandsfavoriten. Samtidigt var rysarna bra: tog initiativet och kändes hetare under matchen.

Ryssland är en 50/50-match för Sverige.

Samtidigt som spelarna enbart ska fokusera på Ryssland är det svårt att för oss andra att inte tänka på att de bara fattas en seger för en final mot Kanada.

I Kanada. I Air Canada Center.

Mäktigare blir det inte.

Kanada krossade Danmark i natt och att de vinner mot Slovakien är jag övertygad om.

Imponerande facit

När oron kröp på timmarna innan kvartsfinalen mot Finland kändes det skönt att luta sig mot historien. När svenska hockeylandslag är ute och representerar landet är det numera i princip lika med semifinalgaranti. Juniorkronorna har inte missat semifinal sedan 2006.

Sedan JVM i Buffalo 2011 blir det här det tionde mästerskapet jag bevakar med Tre Kronor och Juniorkronorna. En enda gång har Sverige missat semifinal, i hemma-VM 2012.

Ytterligare en gång har ett svenskt landslag missat medalj, just i Buffalo 2011. Annars har det blivit sju medaljer, bland annat två guld, i OS, VM och JVM.

Ett fruktansvärt stark facit.

Vi har all anledning att vara stolta över svensk ishockey.