Medaljhoppet kan tvingas åka på sprutor

Publicerad 2017-02-09

Matts Olsson.

ZIANO DI FEMME. Matts Olsson är i bättre form än någonsin.

Men inför VM störs storslalomspecialisten av en förkylning och sitt opererade knä. 

– Om jag kommer till St. Moritz och knät inte är så bra så står Per Liljeholm (landslagsläkare) där med en kortisonspruta, säger 28-åringen.

Matts Olsson, André Myhrer och Mattias Hargin har börjat sin VM-uppladdning. Trion anlände till Italienska Ziano di Fiemme under torsdagen och kommer att träna i närheten de tre närmsta dagarna. 

Men allt är inte frid och fröjd för teknikåkarna. 

Först tvingades de bort från det planerade förlägret i Carezza på grund av magsjuka i byn. Sedan gick även plan B i baklås när backen i Folgaria var för dålig.

– Det var stökigt. Men det blir väl så. Det var lite otydligt på mailen så vi var på väg åt ett annat håll, men vi rättade till det innan det var för sent, säger Olsson som har sina egna problem.

”Vi är hårdare än de här längdåkarna”

28-åringen vann sin första världscuptävling i sista tävlingen inför VM när han blev tvåa i Garmisch-Partenkirschen. Men hans uppladdning inför mästerskapet är inte den bästa.

– Jag har haft lite ont i knät och varit lite förkyld. Det är det opererade knät som är lite sådär. Jag tror inte att det är Svindal-problem men det är ett litet störningsmoment. Det är sedan jul som det sväller lite och är lite överbelastat. Men på tävlingarna tycker jag inte att det har varit något problem. 

Förkylningen är inget som hindrar Olsson (”Vi är hårdare vi än de här längdåkarna, de ger ju upp direkt när de får lite känning.”), om knät blir det är lösningen klar. 

– Om jag kommer till St. Moritz och knät inte är så bra så står Per Liljeholm där med en kortisonspruta. Jag körde en spruta innan jag åkte ner till Garmisch också. 

”Har gått hårt åt det här laget”

Olsson är inte den enda som har problem. Myhrer tvingades ställa in flera tävlingar inför VM och hans öde kommer att avgöras de närmsta dagarna. 

– Jag hoppas verkligen att han kan köra. Det har gått hårt åt det här laget sista veckorna. Överlag tycker jag att man behöver ha ett starkt lag. Sedan vill jag väldigt gärna ha med någon i storslalom och eftersom jag gillar André så mycket vill jag gärna ha med honom, säger Olsson. 

– Det märks ju att det inte har fyllt på så bra underifrån på många år. Dagen kommer när gubbarna som är kvar börjar få lite skavanker, det är inte så jättekonstigt. Det är synd för jag tror att vi alla skulle må bra av att ha unga, hungriga i laget. 

En som dock är på topp är Mattias Hargin. 

– Jag har varit lite trött, men nu börjar jag känna mig pigg och full av energi, säger han.