Kaptenen visade vägen efter jättekollapsen

John Tavares räddade Kanada i hockey-VM

Publicerad 2024-05-14

Kanada såg ut att gå mot en solklar seger i matchen mot Österrike.

Då stod Österrike för en galen upphämtning och tog matchen till förlängning – men det krävdes bara några sekunder innan Kanada vann trots allt.

När Pierre-Luc Dubois gjorde 6-1 i slutet av den andra perioden hade säkerligen många räknat hem vinsten till Kanada. Men matcher var långt ifrån över där. Inom loppet av en minut reducerade Österrike två gånger om och plötsligt skilde det bara tre mål. Det med knappa 16 minuter kvar att spela.

När Österrike väl fått vittring skulle de inte nöja sig i första taget. För som klyschan säger, det finns inget svårare än att leda med 3–0, eller i det här fallet tre mål.

Kvitterade i slutet.

Först var det Dominic Zwerger med ett kanonskott, sedan fyllde Peter Schneider på med sitt andra mål och tredje poäng i perioden. Något som skapade rejäl spänning i matchen.

Två sekunder efter att målvakten David Madlener hoppat in i Österrikes bås tappade Kanada puck i defensiv zon och Marco Rossi bröt in framför mål och stänkte med en backhand in kvitteringspucken. Då återstod 50 sekunder.

Tavares hjälte

Trots den imponerande insatsen att ta matchen till förlängning blev det inte någon långvarig glädje för Österrike. I spel tre mot tre kunde Kanadas lagkapten John Tavares komma in med fart i anfallszon och på egen hand stänka dit det avgörande 7–6 målet.