"Maximal otur för både Anna och Sandra"

Träningskompisarna om dubbla svenska krascherna

Publicerad 2016-12-21

INNICHEN/STOCKHOLM. Viktor Andersson var dagens svenska skicrossutropstecken och slutade femma efter vinst i ”lilla finalen”.

Efteråt berättade 24-åringen om tankarna efter Anna Holmlunds svåra krasch.

– Det är svårt att stå på start med glädje, säger han.

Viktor Andersson.

Tävlingsbacken i Innichen har skapat stora problem för svenskorna.

Både Anna Holmlund och Sandra Näslund har kraschat illa under träningsåk och för Holmlund uppges läget vara kritiskt. 29-åringen har legat nedsövd sedan olyckan i måndags.

Näslund röntgar i sin tur armbågen efter en krasch precis inför tävlingarna i dag.

Viktor Andersson var den svensk som tog sig längst i tävlingarna. Värlscupssexan imponerade stort och vann till slut den ”lilla finalen” och blev femma.

”Det är skittufft”

– Man har 50/50 racet och Anna i huvudet. Det är skittufft. Men det känns som rätt beslut att köra, jag tror att hon hade velat det, säger Andersson och har svårt att sätta ord på känslorna.

– Det går inte, det är för många. Det är en människa man har haft runt sig sedan början av hösten och nu står hon inte där på startlinjen. Det är många tankar som snurrar, säger han.

Andersson menar att backen inte är svårare än någon annan och att krascherna istället handlar om otur. Han var själv inte rädd under åken.

– Det är väldigt oturliga saker som händer, så jag tror ingen är rädd i backen. Den dagen jag blir rädd kommer jag att sluta.

Andersson har varit i kontakt med landslagskompisen Victor Öhling Norberg som vakar vid flickvännen Annas sida.

– Bara att höra någon annans röst är skönt. Det är samma där, vi har varit uppe i varandra sedan början av hösten och så händer det här inför de två sista tävlingarna innan jul. Det är en stor del av en liten grupp som saknas. Jag tänker lika mycket på honom som jag tänker på Anna.

”Finns i bakhuvudet”

Norskan Marte Höie Gjefsen är träningskompis till de båda svenskstjärnorna.

Hon åkte ur redan i kvartsfinal och berättade också tankarna kring det inträffade.

– Det är väldigt trist. Men man försöker hålla fokus och koncentrera sig på tävlingen men det är klart att det finns i bakhuvudet. Man tänker så klart både på Anna och Sandra, säger hon till Sportbladet.

Är det en extra svår bana?

– Den är egentligen inte så svår men den är ganska teknisk. Det är många kurvor och det är mycket som kan hända om man kommer i obalans. Det är maximal otur för både Sandra och Anna.