Här är allsvenskans tio största genombrott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-04

ÅRETS GENOMBROTT? Ivo Pekalski fyllde 20 år den 3 november – och dominerar mittfältet i Malmö FF.

Allsvenskans tio största genombrott

Sportbladets Patrik Sjögren summerar allsvenskan 2010 – DEL 3 av 6.

Det är bara dagar kvar tills Lennart Johanssons pokal får en ny ägare. Sportbladet fortsätter nedräkningen till finaldagen med i dag att lista årets stora genombrott.

Här de 10 som på bara en säsong lyckats lämna störst avtryck på Sveriges gräsmattor.

Patrik Sjögren

Alexander Gerndt

Helsingborg

I fjol gjorde Alexander Gerndt tre mål för Gefle. Året innan spelade han i superettan. Nästa år vet ingen vilken liga han gör mål i.

Men mål gör han.

I år är 24-åringen svensk fotbolls skyttekung trots att han spelade halva säsongen för ett lag som på söndag kan åka ur allsvenskan.

Mohamed Bangura

AIK

De regerande mästarna riskerade att ramla ut högsta serien och de desperata skriken från Solna kallade på en målskytt. Då åkte sportchefen Jens Andersson till division 1-klubben Värnamo.

Med sig hem hade en 21-åring som är rädd för voodoo men som nu räddat kvar AIK i allsvenskan.

Denni Avdic

Elfsborg

Kallades supertalang redan 2007 men gick då mållös från 19 allsvenska matcher.

Efter totalt sju mål på tre år har Denni Avdic i år dunkat in 19.

Borås Arena har fått fint besök av scouter från England, Italien, Frankrike och Holland. Långväga gäster som rensat sitt schema och flugit till platsmattan i Borås för att se vad det egentligen är alla i Sverige pratar om.

Ivo Pekalski

Malmö FF

Ersatte defensive Daniel Andersson på MFF:s mittfält med uppdraget att skapa trygghet bredvid oförutsägbara Wílton Figueiredo. Styrde om hela lagets balans, tog över skepparhatten som mittfältskapten och aspirerar nu på titeln som hela seriens bäste innermittfältare.

Allt under sin debut­säsong i allsvenskan.

Mostapha El Kabir

Mjällby

Mostapha El Kabir tvingades provträna med Mjällby innan den allsvenska nykomlingen vågade satsa på den okände anfallaren från NEC Nijmegen.

23 matcher och tio mål senare talar nu allt för att nykomlingen säljer 22-åringen i sommar för över 20 miljoner. Kanske läge att skicka en slant till Erton Fejzullahu som tipsade klubben om sin kompis.

Conny Karlsson

Helsingborg

När alla klubbar valde unga, verbala, kaxiga tränare gjorde Helsingborg en tangosväng och ringde en gråhårig gubbe från Oskarshamn. Zzznark sade många fans som drömde om Henrik Larsson eller något annat ”stornamn”.

Nu har 56-årige Carlsson äntligen fått sitt stora genombrott på den högsta nivån och kan på söndag föra HIF till guld.

Mathias Ranégie

Häcken

Spelade för fem år sedan i division 5 efter att ha tagit sig ur ett drogmissbruk. Var sedan ”lovande” i flera år innan han 26 år gammal blev en färdig fotbollsspelare av klass.

Har lite i det tysta gjort elva mål, kan ta en pallplats i skytteligan och fått debutera i lands­laget.

”Jag är chockad”, sa Ranégie själv om Erik Hamréns samtal.

Agon Mehmeti

Malmö FF

Har kallats ”den nye Zlatan” i flera säsonger fyllda av förhoppningar på den unge talangen. I år struntade Agon Mehmeti i det, blev en rögad ål med hela Skåne och är på väg att föra Malmö FF till SM-guld.

Det lyckades inte ens Zlatan med.

Mjällby

Blekinge, Sverige

Ta två geniala värvningar, en trogen målkung och krydda det med en mittback samt en målvakt som trodde att de avslutat sina elitkarriärer.

Då får du den charmigaste nykomlingen som allsvenskan sett på år och dagar.

Mjällby vågade spelade fotboll och belönas nu med en placering på den övre halvan av allsvenskan.

Daniel Andersson

Malmö FF

Han är 33 år, har spelat VM, EM och vunnit SM-guld. Varit proffs i Italien och var förmodligen en av Sveriges minst omtyckta landslagsspelare.

Men till i år tog ”Sidled” steget ner som mittback, började spela i djupled och leder nu allsvenskans bästa försvar. Ett genombrott som mittback värt att hylla.