Wegerup: Schelin har varit osynlig

Sverige har hittat sitt f­örsvarsspel.

Mot Australien måste vi finna ­anfallsspelet också.

Och vi söker ännu efter Lotta Schelin, osynlig hittills i VM.

Regn över Edmontons skyskrapor.

I väntan på pressträff med Sveriges spelare och ledare letade vi para­plyer och hukade i vinden.

Framför allt trevade vi efter svar på frågan som allt mer hänger över Australien-mötet: var är Lotta Schelin? Vad har hänt med Sveriges största stjärna och bästa målgörare?

Vi stod i ett litet rum i Clareview Community Recreation Center efter träningen. En simhall till höger, basketplan till vänster, ishall runt hörnet.

En söndag av sport för Edmontons familjer och för oss andra en vilodag utan ro, på vägen mot Australien.

Assisterande förbundskapten Lilie Persson försökte ge oss svar på det om inte oförklarliga, så åtminstone svårförklarliga, med en Lotta Schelin som är blott en skuggbild av sig själv.

Ska vara bäst

Tio år bort finns minnet av mitt första möte med Lotta Schelin. EM i England 2005. Regn och blåst då också och en 21-årig Schelin som rart hällde upp kaffe åt mig i pressrummet, log och utstrålade förväntan utifrån och in.

På de tio år som gått har tjejen blivit kvinna, löftet blommat ut till en etablerad världsstjärna. Schelin har uppfyllt alla drömmar och förväntningar. Hon har gjort 80 mål i landslaget hittills och 201 mål för sitt Lyon.

Säsongen som gått ledde hon Lyon till ännu en liga- och cupseger. 34 mål på 22 matcher och skytteliga­vinnare.

Hon är 31 år, har fem Diamantbollar hemma i hyllan som vittnar om hennes storhet och hon kom till VM med erfarenhet från sju olika mästerskap.

Som jag skrev på ­resan till Kanada: hennes tid är nu, detta är det världsmästerskap då Lotta Schelin ska vara som bäst. I stället har hon inte ­bara stått för svaga insatser, hon varit närmast osynlig.

Lilie Persson förklarar det med att Sverige i första matchen inte fick till spelet alls. I den andra matchen prioriterade man försvarsspelet, med gott resultat.

Mot Australien ska den sista biten i det blågula pusslet läggas på rätt plats. Det lär krävas för att Sverige ska gå vidare.

Därför är det så oroande, illavarslande när spelaren som ska leda Sverige, dra på sig markering och oroa motståndarna är så helt ur slag.

Ingen husvagnssemester ihop

Jag håller med om att Schelin fått lite boll att jobba med och tvingats jaga hårt defensivt. Att hon inte nätat är inte problemet i sig. Det som stör är att när Schelin väl fått bollen har hon inte varit vän med den och hon har inte sökt den, inte synts, inte varit en självlysande referenspunkt på topp.

Kanske är det hennes smärtande knä som hämmar henne. Att Sofia Jakobsson och Lotta Schelin ibland spelar för likartat på topp kan också påverka. Men även med Kosovare Asllani har kemin på planen inte alltid varit av den sort att de två kan väntas åka på husvagns­semester tillsammans.

Schelin har ändå alltid tidigare ­klarat att prestera, stark nog i sig själv.

Försvaret blir avgörande

Pia Sundhage och den svenska landslagsledningen hade helt rätt taktik mot USA. Förbundskapten Jill Ellis medgav efteråt att hon inte väntat sig att Sverige skulle försvara sig så lågt utan pressa högre.

Även mot Australien kommer försvarsspelet att bli avgörande. Men jag hoppas att Lilie Persson har rätt när hon försäkrar att laget är på väg att hitta rätt bit för bit, också framåt. Att i den analysen ingår även att passningarna hittar hela vägen till Lotta Schelin.

Och att hon ­hittar sig själv, och målet, igen.

Följ ämnen i artikeln