Död i sex sekunder – nu gör han comeback

Publicerad 2015-06-26

26-åringen är tillbaka från de döda

Han var död i sex sekunder, låg i koma och tvingades operera bort en tredjedel av sin skalle.

I nästa vecka gör dock Brian Toomey comeback som jockey.

– Jag kördes till sjukhuset med tre procents chans att överleva.

Det finns skador som är värre än andra. Irländske jockeyn Brian Toomey fick uppleva en av de absolut värsta när han föll av sin häst i australienska Perth 2013.

Toomey ådrog sig allvarliga hjärnskador och var i död sex i sekunder. Medicinska experter kallar hans återhämtning unik – och i nästa vecka gör han comeback inom hästsporten.

Hjärnan svullnade

26-åringen fick en stor del av sin skalle bortopererad – och ersatt med metall. Anledningen var att hans hjärna svullnade under tiden i artificiell koma. I dag är han tacksam och optimistisk inför framtiden.

– Utan att vara överdrivet självsäker så känns det som en bedrift. Jag var tydligen död i sex sekunder. Ambulanspersonalen återupplivade mig och jag kördes till sjukhuset med tre procents chans att överleva, säger han i en intervju med BBC.

”Försökt övertala mig att sluta”

Toomey gissar att han fallit drygt 50 gånger under den åtta år långa karriären, och att han nu är är helt återställd efter det som varit den absolut värsta.

– Många har försökt övertala mig att sluta som jockey. Men det har alltid varit mitt mål, min passion, mitt beroende. Jag kan inte vänta på att komma tillbaka. När jag fick beskedet att jag fått min licens tillbaka kom en tår i ögat. Jag har i princip åstadkommit något omöjligt här.

Följ ämnen i artikeln