VM-guld – efter osannolika starten

Uppdaterad 2015-04-06 | Publicerad 2015-04-05

Niklas Edin har gjort det igen.

Men den här gången tog han VM-guld med ett ungt och helt nykomponerat lag.

– Det har gått enormt fort. Potentialen är skyhög. Det finns inga gränser hur bra vi kan bli, säger han till Sportbladet.

Redan i den första omgången tog nykomponerade lag Edin, med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren och Henrik Leek (reserv) ett järngrepp om finalen.

När norska lag Ulsrud hade sista stenen i den första omgången var det i stället till Sverige de första poängen gick. Och det var inte bara en poäng som stals – utan hela tre.

– En osannolik start på en VM-final. Vet inte om jag sett något liknande. Det var väldigt bra utförda stenar av Sverige och de tar vara på det här läget. Det blev ett mycket svårt slag för Thomas (Ulsrud), säger experten Eva Lund i SVT.

– Det var en ödesdiger miss för Norge. Att stjäla tre poäng är ovanligt, säger hon.

Niklas Edin:

– Det var isen helt och hållet. Det gick fruktansvärt trögt och var ett enormt problem i början. Vi hade tur att vi fick den ledningen.

Även Sverige missade

Men även det svenska laget fick problem med isen. Norge kontrade i den tredje omgången och stal tillbaka två poäng och utjämnade matchen.

– Fast redan då kände jag att vi hade 70 procents chans att ta den här matchen, säger Edin.

Och laget skakade av sig missen och dominerade sedan fullständigt. Norge gav upp matchen, som slutade 9-5, i den nästsista omgången på ett riktigt fräckt sätt.

Thomas Ulsrud rullade i väg stenen på högkant.

– De har pratat om att göra den, men jag har aldrig sett den. Det var faktiskt ganska skickligt gjort, att få till det så där, säger Edin.

"Nästan osannolikt"

De flesta kopplar nog fortfarande Niklas Edin med namnen Fredrik Lindberg, Sebastian Kraupp, Viktor Kjäll och det framgångsrika lag som splittrades efter OS-bronset i fjol.

Men Edin, som bestämt sig för att satsa på nästa OS med sitt nya unga lag – kunde inte ha önskat sig ett bättre svar än det han fick i VM.

– Det är nästan osannolikt. Det har gått så fort. Med lite mer rutin, som den vi fått den här veckan, är potentialen skyhög. Fortsätter vi så här blir vi riktigt farliga i OS.

– Det här guldet värderar jag minst lika högt som det förra (2013). Då kom vi in i mästerskapet och var redan ganska rutinerade. Det här är en väldigt speciell känsla. Det finns inga gränser hur bra vi kan bli.

Följ ämnen i artikeln