Shiffrin historisk – slog Stenmarks rekord

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11

Ingemar Stenmark tog 46 världscupsegrar i storslalom under sin karriär.

I kväll gick Mikaela Shiffrin om honom när hon tog sin 47:e slalomseger i karriären – flest genom tiderna i en enskild alpin gren.

– Det är ett priviligeium att få åka en sådan här bana, säger en märkbart rörd och tagen Shiffrin till Fis efter loppet.

Fantastisk kvällsåkning, optimala förutsättningar och en historisk seger.

Damernas slalom i Schladming, som ersatte Flachau som värdort, blev historisk när Mikaela Shiffrin stod för ett superbt andraåk och tog hem sin 47:e världscupslalom i karriären.

Därmed passerade hon Ingemar Stenmark som stannade på 46 segrar i storslalom.

Shiffrin bröt ihop i glädjetårar när det stod klart att hon hade vunnit - slovakiskan och närmsta konkurrenten Petra Vlhova kom tvåa, 15 hundradelar efter Shiffrin som hade svårt att hitta orden nere i målfållan.

– Jag gråter en del på senare tid. Det är ett priviliegium att få åka en sån här bana, jag ville verkligen förtjäna en seger här. Jag tänkte på det i morse, det känns speciellt att få sitta här som vinnare, säger en märkbart rörd Shiffrin till Fis.

På frågan om hon förstod att hon blivit historisk var svaret kort:

– Jag vet nog svaret på det där om ett eller fem år.

För de svenska åkarna gick det tuffare - Anna Swenn Larsson körde ur redan i det första åket och Sara Hector slutade på en 17:e plats. Bäst gick det för Charlotta Säfvenberg som svarade för två fina åk och blev elva.