Jag har följt många streckstrider – men det här liknar ingenting

LULEÅ. Streckstriden är rena skräckstriden – i går fick den ett nytt namn i Sportnytt: Mora Träsk.

I går blev två nya lag klara – Djurgården och Mora. Snart är Frölunda också nere i träsket.

Streckstriden 2008 håller på att bli rena klassikern.

Jag har följt många slutstrider i elitserien men den här liknar ingenting. Orsak: Inga lag utom HV 71 och möjligen Modo klarar av att leverera bra hockey match efter match.

I bottenstriden hade vi några intressanta matchsviter att följa i går:

Luleå hade tre raka segrar.

Skellefteå hade 19 poäng på de senaste tio matcherna. Södertälje hade 17 poäng på de tio senaste – och var seriens tredje bästa lag. Brynäs hade 15 poäng. Mora hade bara sju.

Med andra ord skulle läget klarna och de formstarka skulle vinna och Mora skulle förlora och ge Djurgården ny bäring.

Det blev inte så. Jag valde att åka till Luleå för att se pånyttfödda Luleå köra över Södertälje. För en månad sen skrev jag att Södertälje var klart för kvalserien. Sen dess har de vunnit det mesta. De vann i går också. Jag skulle vilja påstå att de var totalt överlägset Luleå som såg fysiskt krympta ut och små ettriga spelare som Linus Videll, Linus Klasen och den vidunderliga Petri Pakaslahti spelade ut dem totalt. Gång på gång tog de löjligt enkelt ifrån Luleåspelarna pucken. Bartecko drällde och Hancock tog den och passade Kudroc som bara hade att slå in den i öppet mål.

En minut senare drällde Luleås Tommi Miettinen och Petri Pakaslahti kunde bara ta ifrån honom pucken i farligt läge.

Coachen var vansinnig

Det var en förfärlig uppvisning av ett Luleå som spelade lika deprimerande dåligt som vädret i Luleå var den här dagen; brunt, slaskigt, geggigt, tråkigt och kladdigt – grundat på en totalt felaktig uppfattning om vad vinter och vintersport ska vara i Norrbotten.

Coach Roger Rönnberg var vansinnig efteråt. Jag har lyssnat på många arga tränare men frågan är om inte Rönnberg i går var den argaste. Han talade om att han hade låst in spelarna i omklädningsrummet och de inte skulle släppas ut förrän de visste vad de gjort för fel. Själv skulle han se sig i spegeln och rannsaka sig, sa han.

Ja ja. Jag var inte vid omklädningsrummet just då, men enligt uppgift öppnades dörrarna efter 15 minuter. Vad de gjort för analys framgick inte riktigt, men jag skulle vilja bidra med att de inte klarade av att föra matchen, de klarade inte av att ta sig igenom mittzonen när motståndarna ställde upp sig, de klarade inte av att försvara sin målvakt, de klarade inte av att spela fysiskt.

I alla fall inte i går.

Precis som förra gången mot SSK.

Men Luleå är inte ensamma om att leva i konstant kris.

Djurgårdens formsvacka är monumental just nu. Det som såg ut som en stabil slutspelsplats för fem omgångar sen ser nu ut som raka vägen ner mot träsket. Djurgården har levt på sina bortasegrar och sin förstaline med Fredrik Bremberg och den återupplivade Patric Hörnqvist. Nu vet jag inte vad som hänt, men att förlora mot Mora är naturligtvis inte acceptabelt.

Darrigt och dåligt, Skellefteå

Skellefteå skulle vunnit mot Brynäs hemma – om de velat vara med och slåss om en slutspelsplats på allvar. De är seriens näst formstarkaste lag, men när det var dags att ta greppet på allvar föll de igenom precis som Luleå. Darrigt, dåligt. Och Brynäs som också var uträknat för inte så länge sen kunde vinna enkelt.

Och Mora, alltså. Kungarna av Mora Träsk. Med ny tränare går de alltså och vinner och nu är det bara två, tre segrar upp till första strecket. Moras defensiv har tätats till och nu vågar tydligen de före detta dalmesarna anfalla också.

Gud vet hur det här ska sluta.

Mora i slutspel? Djurgården i kvalserien? Luleå i Mora Träsk?

Ingen aning. Det enda jag vet är att det här blir skakigt för många.

Om Djurgården har smugit neråt i tabellen ända fram tills i går så smyger Frölunda fortfarande. Jag har en obehaglig aning om även de kommer att dras ner i avgrunden. Deras insats i går var tafatt, och jag tycker inte att Roger Melin lyckats skapa stabilitet i det påkostade lagbygget.

En mig närstående hockeykännare av Guds nåde sms:ade i går kväll klockan 21.45:

”Spelade en femling i dag. Noll rätt. Elitserien är sjuk.”