Norska hyllningen: Han är min förbild

Uppdaterad 2016-11-20 | Publicerad 2016-11-19

BEITOSTÖLEN, NORGE. Trots att han är den värsta konkurrenten hyllar de norska åkarna Johan Olssons återkomst.

Men den allra finaste gesten var inte något de sa.

Den fanns på segraren Didrik Tönseths händer.

Det hade gått 581 dagar sedan det senaste loppet. Av frånvaron märktes ingenting när Johan Olsson stakade sig ut för femton kilometer klassiskt i Bruksvallarna. 36-åringen vann med fem sekunders marginal till tvåan Marcus Hellner.

Ett par timmar senare segrade Didrik Tönseth i det norska genrepet inför nästa veckas världscupspremiär. Det var hans andra seger på två dagar och den uppmärksamma har märkt att han tävlar i blågula handskar.

Gesten är en hyllning till en 36-årig svensk.

Tappade en halvminut på Olsson

– Tills jag har fått revansch på Johan Olsson så tävlar jag med svensk flagg. Han förödmjukade mig på stafettetappen i Falun, säger Tönseth.

25-åringen syftar på andrasträckan i VM 2015, där Olsson var 30 sekunder snabbare än honom men Norge ändå knep guldet tack vare Petter Northugs avslutning.

Northug kom bara på femtonde plats i lördagens lopp, men i stället för att fastna i det resultatet ville han prata om loppet i Bruksvallarna.

– Det var en favoritseger. Vi vet att Johan Olsson trivs med klassiskt och i dag var det femton kilometer. Då är det som det ska vara, säger Petter Northug och fortsätter:

– Han blir en av de tuffaste konkurrenterna på distanslopp. Det blir säkert några tuffa fajter i vinter, säger Northug.

"När han tävlar vinner han"

Niklas Dyrhaug, en placering bakom Northug, drar sig inte för att kalla svensken för en idol.

– Om jag har en förebild inom längdskidor så är det Johan Olsson. Han är den mystiska mannen från skogen. Jag var i Bruks förra veckan och tränade. Då hörde jag att han skulle vara där väldigt länge, till femte november. Han är rå. Han är inte rädd för att köra sitt lopp och det gillar jag, säger Dyrhaug.

Olsson brukar missa flera lopp. Nu är han med och vinner från början. Vad säger det om den kommande vintern?

– När han tävlar så vinner han. Han går aldrig dåligt, han går bara få lopp. Men när han ställer upp i VM i Lahti måste vi vara i form för att ha möjlighet att slå honom.