Svenska ilskan på förbundet: ”Man skäms”

Publicerad 2022-03-01

Sportvärlden har agerat – men Fis låter fortfarande ryssar och belarusier delta.

Ett beslut som fått svenska skidåkare att reagera.

– Blir det ingen ändring får vi se var vi står någonstans, säger Oskar Svensson som förbereder sig för världscuptävlingen i norska Drammen.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har IOK uppmanat idrottsvärlden att stänga av ryssar och belarusier från alla internationella tävlingar.

Men än har Fis (internationella skidförbundet) inte agerat mot länderna. Det gör att till torsdagens världscupsprint i Drammen kan de stå ryssar och belarusier på startlinjen.

– Det känns inte bra alls. Det skulle kännas väldigt konstigt att ställa sig på startlinjen om det blir så, säger Oskar Svensson och fortsätter:

– Jag hoppas fortfarande att de kommer ta ett nytt beslut och omvärdera det beslut de tagit nu. Jag tror många åkare känner likadant att det skulle kännas väldigt konstigt om man genomför tävlingar utan att agera.

”Man skäms”

Även Jens Burman tycker att Fis borde stänga av ryska och belarusiska åkare.

– I princip alla har uteslutit dem, men inte Fis. Man skäms nästan lite grann, säger han.

Hur känner du kring att stänga av ryska och belarusiska deltagare som inte har något med kriget att göra mer än att deras länder krigar?

– Det är klart att det inte är för att straffa åkarna, men jag tycker att man måste sätta hårt för att markera mot dem som land. Klart att åkarna drabbas, men jag tycker ändå att man måste göra en stark markering.

Jens Burman

En linje som även Oskar Svensson är inne på.

– Det går inte att jämföra på något sätt med de individer som far illa i Ukraina. Det kommer vara så här i de här situationerna, individerna får ta smällen även om de inte har med saken att göra. I det stora hela känns det som att det är en liten smäll att ta.

Världscupen i Falun

I mars kommer världscupen till Oskars Svenssons hemmaklubb i Falun. Om Fis inte har stängt av ryska och belarusiska deltagare inför Drammen hoppas Svensson att svenska skidspelen kan få dem att tänka om innan tävlingen i Sverige.

– Jag tror de (arrangören till tävlingen i Falun) har ganska bra förhandlingsläge att sätta press och hoppas de tar möjligheterna de har att få Fis att ändra sitt beslut, säger han.

”Vi är lättade”

Senare under tisdagen meddelade Fis att de nu stoppar ryska och belarusiska åkare i internationella skidtävlingar.

– Det är ett bra beslut av Fis, om än i senaste laget. Vi är lättade över att frågan nu äntligen är avgjord, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet i ett pressmeddelande.