Vill se avstängda ryssar i VM

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2017-01-22

ULRICEHAMN. De starkaste åkarna i de ryska landslaget saknas när det är dags för stafett i Ulricehamn.

Till VM hoppas Norges Martin Johnsrud Sundby att de ryska stjärnorna är tillbaka.

Detta trots att de pekats ut efter den uppmärksammade McLaren-rapporten.

– Jag hoppas att vi få se Alexander (Legkov) och Vylegsjanin tillbaka på startlinjen i VM, säger han till Sportbladet.

Medan festen utspelar sig i Ulricehamn pågår en omtumlande utredning av det ryska landslaget.

Efter offentliggörandet av andra delen i McLaren-rapporten, som innehöll detaljerade uppgifter om systematisk rysk dopning och manipulerade dopningstester under OS i Sotji, har sex ryska längdskidåkare stängts av.

Bland dem Alexander Legkov och Maksim Vylegsjanin, som båda fanns med i det ryska stafettlaget som vann silver i OS 2014.

Internationella skidförbundet (Fis) går igenom materialet i McLaren-rapporten och enligt tidningen Expressen kan det bli aktuellt med en kollektiv bestraffning av det ryska laget till VM.

Det tror dock inte den norska herrtränaren Tor-Arne Hetland.

– Jag tror ganska säkert att det finns ryska åkare som är lika rena som de svenska och norska. De som åker här nu går igenom dopningstester. Och jag vill gärna se de rena ryska åkarna på startlinjen VM. Jag vet inte om det vill hjälpa med en kollektiv bestraffning. Att de inte får arrangera världscupsfinalen är ett straff i sig, säger han till Sportbladet.

Frågan är komplicerad

Den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby, som stöttade Alexander Legkov när han pekades ut som skyldig i december, hoppas att de avstängda ryska åkarna får köra VM. Så här säger han inför söndagens stafett:

– Jag hoppas verkligen att de kommer att stå på startlinjen, det hoppas jag verkligen. Det är inget som jag ska ta ställning till nu men, ett VM utan det ryska laget hade varit en stor förlust för nivån på mästerskapet.

Hoppas du på de nu avstängda åkarna också?
– Ja. Utifrån det lilla som jag vet nu så hoppas jag det.

Vet du något mer än vad vi vet?

– Nej.

För Sveriges förbundskapten Rikard Grip är frågan mer komplex och han påpekar att det säkert finns detaljer och information som få känner till och att man får förlita sig på de experter som kommer att fatta beslut i processen.

– De är en oerhört komplicerad situation. Ska man straffa en hel nation eller individer? Eller är det andra som finns bakom individerna som har gjort det här. Det som är med all säkerhet är att man måste ta ett grepp på hur man ser på dopningen och hur man ser på det som har hänt.

Hur ser du på Legkov och Vylegsjanin, med tanke på det som de presterade under OS?

– Det var två individer som satte prägel på ett olympiskt spel. De gjorde det oerhört bra där och det skulle vara fruktansvärt tråkigt ifall de här uppgifterna stämmer.

Martin Johnsrud Sundby hoppas att få se dem i VM, hur ser du på det?

– Har de gjort fel ska de bli bestraffade utifrån det. Sen har vi noll information om vad som skett. Men är de skyldiga ska de inte vara med.

Enligt Rikard Grip har det Svenska skidförbundet inte fått någon information om när Fis kommer med besked i ärendet.