Svenska doldisens succé: ”Det är helt sjukt”

Publicerad 2024-01-23

Han la landslagskarriären på hyllan och flyttade hem till Sverige och allsvenskan.

Trots en vårsäsong i Brommapojkarna med ytterst lite speltid fick han mot alla odds ändå chansen att visa upp sig för Iraks nya förbundskapten.

Det här är landslagshjälten Rebin Sulaka, 31, som ska hjälpa Irak att nå guldet en hel nation har väntat på.

Rebin Sulaka är på hotellrummet i Doha när Sportbladet når honom samma kväll som hans Irak besegrat Japan med 2-1 i asiatiska cupen.

– Det är helt sjukt. Det kändes jätteskönt när domaren blåste av, jag har inte spelat en match på över en och en halv månad så jag var väldigt trött. Men inte nog med det. Jag fick inte fira med grabbarna för jag var tvungen att direkt gå till dopingrummet där jag satt i tre och en halv timme tills jag kunde få ut tillräckligt mycket kiss, säger han.

Men vi backar bandet. Rebin Sulakas karriär är smått osannolik. I somras fick han lämna thailändska Burinam United efter ett minst sagt märkligt beslut.

– Mitt uttåg var kontroversiellt från klubbens sida. Jag var lagkapten och startade varje match men efter en match sa jag att jag var trött och ville bli utbytt. Det gillade inte klubbens president som sa att jag skulle lämna. Det var inte mer än så, det var bara att dra, trots att jag hade två år kvar.

”En dröm”

Sagt och gjort tog Sulaka sina saker och flyttade från Thailand hem till Sverige. Men inte till Eskilstuna där han är uppväxt utan till Stockholm för att hjälpa Brommapojkarna i allsvenskan.

– Det kändes riktigt skönt att komma hem till allsvenskan, det har alltid varit en dröm för mig då jag vuxit upp i Sverige och ville spela i allsvenskan. Det var kul och jag trivdes jättebra där, det var en bra grupp att komma till.

Men det Rebin Sulaka inte riktigt visste var att speltiden skulle minska enormt. Från att ha varit lagkapten och spelat 85 matcher på två år till att inte starta en enda match för BP under allsvenskans vårsäsong.

– Jag hade inte tanken att jag skulle vara given, jag visste när jag kom till BP att de hade gjort en fantastisk vårsäsong. Att jag skulle gå in och ta en startplats var inte 100%. Men jag höll humöret uppe och tränade och var professionell. Men det är klart att jag inte är nöjd med speltiden, det var vad det var, jag är så pass gammal och gått igenom så mycket i min karriär att jag kommer dit och gör mitt jobb oavsett.

I februari 2022, ett och ett halvt år tidigare, hade Rebin Sulaka lagt landslagskarriären på hyllan.

– Tanken var aldrig att jag skulle komma tillbaka till landslaget när jag skrev på för BP. Men sedan när jag fick hoppa in och göra ett par matcher här i Sverige kändes det bra i kroppen.

“Gått från att ha ett rykte som problembarn till älskad”

Nio månader efter Sulakas beslut, i november 2022, presenterade Irak en ny förbundskapten. Spanjoren Jesús Casas fick ta över det irakiska landslaget och när han lyckades bärga hem guldet till Irak – landets första titel på över 34 år – kom den riktiga vändningen i Sulakas liv. Jesús Casas bokade in ett möte med svensk-irakiern för att berätta att han ville ha tillbaka honom.

– Vi hade ett fint samtal om framtiden i irakisk fotboll, hur han vill utveckla fotbollen, hur han vill använda spelarna och förklarade hur han ville använda mig om jag skulle återvända. Då kände jag “Fan jag vill vara med i projektet”.

I samma veva får vi blicka framåt, till återkomsten i Sverige och allsvenskan. Där övergången till BP under sommarfönstret skulle hjälpa Sulaka in i landslaget igen. Men det gick inte riktigt som han ville.

– Det var tråkigt att jag inte fick så mycket speltid i klubblaget. Men Casas tog ut mig och jag fick visa upp mig på träningsmatcherna med landslaget och VM-kvalmatcherna.

“Han är Justin Bieber i Irak”

Sulaka tar ett djupt andetag innan han öppnar upp sig.

– Jag har alltid velat visa vem Rebin egentligen är, jag är en fin kille som försöker mitt bästa och är en ödmjuk människa. Allt det här kommer med erfarenhet och alla äventyr jag varit på själv. Man växer som människa och lär sig nya kulturer och nya språk. Att passa in i så många kulturer är ganska svårt om man inte är ödmjuk inför uppgiften.

På onsdag spelar slutspelsklara Irak sin tredje match i turneringen när man ställs mot Vietnam – men först har spelarna en ledig dag och då blir det ut på Dubais gator där flera av spelarna är omåttligt populära. Men det är en svensk-irakier som sticker ut.

– Jämför mig inte med Amir, han är Justin Bieber i Irak. Jag gillar att jobba i det tysta, jag har varit med länge. Vi har en bra följarskara men Amir är på en annan nivå. Jag gick runt på gatorna i Dubai med Amir och det blev mycket bilder.

På dig eller bara på honom?

– “Ey kapten Amir, kan vi ta en bild?, Jaha Sulaka också”. Det är mest på Amir haha.

När frågan varför Amir är populärast bland duon, blir han stum innan Sulaka utbrister:

– 1. Han ser bra ut. 2 Han är mittfältsmotor. 3. Bra personlighet och karisma. Är han Asiens Kanté?

– Ska jag svara?

– Hahaha, ja.

Till sist. Vart spelar du nästa säsong?

– Jag har faktiskt ingen aning. Nu är jag 100 procent ärlig. Jag har bara mitt fokus här just nu. Skulle vi gå till final 10 februari så är nästan alla fönster stängda redan. Så jag kommer spela i det laget som visar mest intresse för mig. Vart det är vet jag inte, det kan vara i Sverige, det kan vara på Mars också. Jag är öppen för nya äventyr.

Så varje match framöver i asiatiska cupen är livsviktig för din framtid också?

– Haha, det är lite som när man var på elitläger och skulle visa upp sig för landslagstränaren. Det är så jag tänker varje match så jag får ett sista bra kontrakt för man börjar bli gammal.