Uefas fotbollschef Zvonimir Boban säger upp sig i protest

Publicerad 2024-01-25

Zvonimir Boban säger upp sig från Uefa.

Den kroatiske ikonen gör det i protest mot att presidenten vill ändra reglerna för att själv få sitta kvar.

– Jag har uttryckt min djupaste oro och håller inte alls med gällande förslaget, skriver Boban till New York Times.

Aleksander Ceferin blev i april omvald till Uefa-president för perioden 2023–2027. Detta skulle vara den sista mandatperioden för slovenen. Nu har presidenten lämnat fram ett förslag som skulle tillåta honom att sitta kvar på posten ända fram till 2031.

Den forna kroatiska mittfältaren Zvonimir Boban lämnar nu i protest och fotbollschefen säger upp sig från sin post med omedelbar verkan.

– Jag försöker inte vara någon hjälte. Att fortsätta skulle gå mot mina principer och värderingar som jag tror starkt på, skriver Boban till New York Times.

Zvonimir Boban.

”Kommer vara ödesdigert”

Boban skriver i ett långt pressmeddelande till New York Times att han är väldigt orolig över vilken påverkan förslaget kommer ha framöver.

– Presidenten sa att han inte ser några problem med det, varken när det kommer till det etiska eller det juridiska. Han kommer utan tvekan gå igenom med det här förslaget och det tycker jag kommer vara ödesdigert.

Lämnar i sorg

Boban meddelar att hans relation och samarbete med presidenten och alla andra kollegor på Uefa genom åren har varit utmärkt.

– Jag är tacksam för detta och önskar de alla det bästa. Det är med sorg och ett tungt hjärta som jag känner att jag inte har något annat alternativ än att lämna Uefa, skriver Boban.

Aleksander Ceferins

Följ ämnen i artikeln