”Mer spännande med hockey och fotboll”

SVT-profilen om livet efter skidkarriären

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2017-10-21

Mathias Fredriksson, 44, har för många blivit en favorit i ”Vinterstudion”.

Nu berättar förre skidstjärnan om sitt speciella avtal med SVT – och om varför barnen inte åker skidor.

– Jag tycker det är mer spännande med hockey och fotboll, säger han till Expressen.

Följ ämnen
Längdskidor

Skidsäsongen står för dörren med både världscupen och OS runt hörnet.

Samtidigt laddar Mathias Fredriksson, 44, för sin femte säsong som expert i SVT:s ”Vinterstudion”. Skidlegendaren, som bland annat kammade hem nio individuella världscupsegrar och ett VM-silver innan han la av för snart sex år sedan, har blivit mångas favorit i tv-rutan och kombinerar i dag livet som halvtidsanställd på Östersunds kommun med rollen som delägare i ett investmentbolag.

Och livet som trebarnspappa.

”Styr vart man skjutsar barnen”

Ingen av sönerna åker skidor (i stället är det fotboll och hockey som gäller) och i en lång intervju med Expressen berättar Mathias Fredriksson varför.

– Hade jag valt att släppa dem vid skidstadion så hade de åkt skidor. Nu gjorde jag inte det, som förälder styr man ju faktiskt vart man skjutsar sina barn. Och jag tycker helt enkelt det är lite mer spännande med hockey och fotboll än skidor. Jag hoppas att de kommer tycka att jag gjorde rätt val, säger han.

Fredriksson berättar att han spenderar mest tid med att stötta sina barn i deras idrottande, att han uppmuntrar dem – och att han har anpassat sitt avtal med SVT efter just barnen.

Han jobbar inte när sönerna spelar cup.

”Ett krav”

– Det är ett krav jag har, att jag ska få styra mitt schema utifrån det. Men SVT har varit otroligt tillmötesgående där, säger Fredriksson.

Han berättar också att han håller Charlotte Kalla som Sveriges största OS-hopp när det kommer till längdåkningen, att han inte är särskilt intresserad av att prata pengar – och att han hade avböjt om Discovery hade hört av sig och erbjudit honom en roll under OS.

Fokus ligger helt och fullt på SVT och ”Vinterstudion”, som drar i gång om en månad.

Men först: Hockeycup med äldste sonen i Umeå i helgen.

– Det finns inget som går före mina barns idrottande. Jag vill känna att jag har gjort allt jag har kunnat för dem, säger Mathias Fredriksson.