Uppdaterad 2013-12-17 | Publicerad 2011-06-22

GÖTEBORG. Hett, intensivt och två tränare uppskickade på läktaren.

Elfsborg vände den negativa trenden och tog poäng på Gamla Ullevi.

Det kan de tacka fega IFK-tränaren Jonas Olsson för.

Frågan är om det var ett taktiskt Magnus Haglund-drag eller om det bara var så att Blåvitt var mycket hetare. Hemmalaget körde över Elfsborg totalt första 20 minuterna. Anders Svensson agerade nästan tredje mittback och fick knappt låna bollen. Men de riktigt, riktig heta IFK-chanserna uteblev.

Jonas Olssons gäng orkade inte hålla samma höga press och boråsarna fick allt mer att säga till om. Ett fint Hult-inspel efter 25 minuter gav Lasse Nilsson öppet mål, men anfallarens stenhårda avslut prickade ribban.

Några minuter senare kontrade IFK Göteborg. Hysén slet sig loss på vänsterkanten, men en slarvig passning till Sana slutade med att Elfsborg kunde kontrakontra. Johan Larsson slog en briljant boll till Lasse Nilsson på kanten. Anfallaren hittade in till framstormande Amadou Jawo, som stötte in 1-0 från nära håll. Till skillnad från matchinledningen avslutade Elfsborg den första halvleken med hög, hög press. IFK Göteborg hade svårt att få till någon konstruktiv offensiv, men skapade ändå två hyggliga chanser genom Tobias Hysén och Mikael Dyrestam.

I paus satt vi och väntade på att Jakob Johansson skulle bli utbytt. Han var klart övertänd i första, drog på sig en varning och spred passningarna som en division sex-lirare. Men Jonas Olsson plockade i stället av Nicklas Bärkroth och satte in kvicke och bollskicklige Joel Allansson.

Blev skogstokiga

Elfsborgs inledde andra halvlek starkt och ett 2-0-mål hängde i luften, ofta på grund av IFK:s ständiga bolltapp på mitten. Men Allansson var en injektion och när sedan Hannes Stiller kom in i stället för bleke Andreas Drugge fick Blåvitt ordning på grejerna och tog över matchen.

I minut 70 hittade den för dagen briljante Tobias Sana ut till Mikael Dyrestam som slog ett skruvat inlägg. Stiller vann duellspelet, kom före sin gubbe och skarvade in 1-1 i bortre hörnet.

Sista tio blev mest Hawaii även om hemmalaget låg på för seger. Starkt av Elfsborg att ta en poäng på bortaplan med tanke på de tre senaste resultaten här på Gamla Ullevi. Blåvitt sammanfattningsvis rätt så risigt förutom vissa perioder.

I sista minuten ville Elfsborg ha straff när Lasse Nilsson gick omkull. Där kunde Martin Hansson ha blåst. Magnus Haglund och Peter Wettergren blev helt skogstokiga och uppskickade på läktaren. Vem leder Elfsborg i nästa match med båda tränarna avstängda?

En sista fråga: Jonas Olsson gjorde två lyckade och smarta byten. Men varför, varför gjorde han inte ett tredje byte? En pigg och spelsugen Robin Söder mot trötta elfsborgare kunde mycket väl ha avgjort den här matchen.

Fina scener efter slutsignalen när Ragnar Sigurdsson sprang ärevarv och sa tack och hej efter fyra och ett halvt år i IFK Göteborg.