Debutanterna slår tillbaka mot kritiken

Svaret till SVT-experten: ”Han har bara tagit juniormedaljer”

Publicerad 2017-02-07

Alexander Köll och Felix Monsén, två av debutanterna.

ST MORITZ. Sveriges stora VM-trupp har fått kritik.

Nu slår debutanterna tillbaka.

– De som inte tycker att vi förtjänat det har aldrig varit på ett VM, säger Alexander Köll.

Alexander Köll, Felix Monsén, Lisa Hörnblad, Mattias Rönngren, Gustav Lundbäck och Kristoffer Jakobsen är alla VM-debutanter i St. Moritz.

Att Sverige skickat så stor trupp till mästerskapet har mötts av kritik.

– Fem av 15 åkare har aldrig tagit en världscuppoäng i sina karriärer. Det finns andra möjligheter och andra ställen att befinna sig på för att träna och utvecklas än att försöka få den erfarenheten på ett VM. Det tjänar inget syfte, säger SVT:s expert Tobias Hellman till SVT Sport.

Alexander Köll, som var 42:a på första störtloppsträningen, håller inte med om kritiken.

– De sitter hemma och tittar på tv när vi åker världsmästerskap. De som inte tycker att vi förtjänat de, de har själva aldrig varit på ett mästerskap. Alla som vet vad det betyder att köra störtlopp på riktigt vet vad som krävs. 

Tobias Hellman har ju ändå kört ett OS.

– Ja, men han har bara tagit juniormedaljer. Jag känner inte honom, men om jag träffar honom kan jag säkert ta ett snack med honom.

”Alltid kritik mot fartsatsningen”

Felix Monsén har också noterat kritiken. 

– Jag försöker att inte bry mig så mycket om det. Jag utgår från vad jag själv behöver och jag tycker att det här är otroligt bra för mig att få utvecklas, säger han och fortsätter:

– Folk är alltid kritiska och just mot fartsatsningen blir det alltid kritiskt för man vet inte riktigt hur man ska göra. Det har funnits några få som åker snabbt och de kommer kanske lite mer av talang än hur fartupplägget har varit. Alla har åsikter om hur allt ska gå till, men jag tycker att vi är på god väg och har något bra på gång. 

Monsén gjorde det bra på första störtloppsträningen, gick i mål som 31:a och var till och med snabbare än hemmaåkaren Beat Feuz, som var snabbast av alla, vid en mellantid. 

– Det är häftigt, det tänkte jag verkligen inte att jag skulle vara. Men både jag och Alexander vet att vi kan vara snabba, säger han.

Följ ämnen i artikeln