Kallade spelarna för ”feta kor” – stängs av

Ibraheem Alsalman/TT

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2023-06-20

Belgiska damlandslaget i volleyboll.

Den belgiske förbundskaptenen i volleyboll stängs av efter att före detta spelare anklagat honom för maktmissbruk. Han ska bland annat kallat spelarna för ”feta kor”.

Det belgiska damlandslaget i volleyboll skakas av en skandal inför den första semifinalen mot Sverige i Golden League. Förbundskaptenen Gert Van de Broek stängs av i ett år för tjänstefel. Detta efter att flera tidigare landslagsspelare i en tv-dokumentär vittnat om maktmissbruk.

Gert Van de Broek, som har varit förbundskapten i 17 år, ska bland annat ha kallat flera spelare för ”feta kor”, rapporterar Radiosporten. Sveriges Alexandra Lasic har koll på Van de Broek och det han anklagas för.

Känner en spelare

– Jag har spelat med en av de äldre tjejerna som varit med i landslaget tidigare och som faktiskt slutade i landslaget på grund av honom och som varit drivande i att det ska komma fram hur han har varit, säger hon till TT och fortsätter:

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det ska finnas en sådan relation i sporten. Jag tycker att om han har gjort fel så ska han stå till svars för det. men sedan är jag inte tillräckligt insatt för att säga vad han sagt.

Den belgiske tränaren fanns på plats i lördags när Sverige besegrade Belgien, men coachade inte sitt lag. Om han finns med i söndagens match är oklart, då han har en dryg vecka på sig att överklaga det belgiska förbundets beslut.

”Har en dynamik”

Skandalen kan dock komma att påverka det belgiska laget, tror Lasic.

– Är man professionell så går man in i matchen och försöker stänga av allting omkring dig, men det är klart att har du inte din coach med dig på matchen kan det störa lite. Man har ju ändå en dynamik med den coachen man är van vid.

Nuvarande spelare har skrivit ett öppet brev där de uttrycker sitt stöd till Van de Broek och vill att han ska leda laget i EM på hemmaplan i augusti.

Sverige ställs mot Belgien på söndag i den första av två semifinalmatcher i European Golden League.

Följ ämnen i artikeln