AIK och Kalmar delade på poängen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-07

1–1 mellan allsvenskans positiva och negativa överaskning

STOCKHOLM (TT)

AIK och Kalmar delade på poängen på Råsunda, 1–1, i den första matchen efter det allsvenska uppehållet.

I hemmalaget gjorde Arash Talebinejad en godkänd comeback efter skadeuppehållet.

Han har fått vänta länge på att spela – Arash Talebinejad. Men i omstarten av allsvenskan stod han där på Råsunda, inför 13562 åskådare, när domaren blåste igång matchen.

– Det var jättekul att få spela igen och jag kände mig relativt pigg i slutet. Matchen hade gärna fått vara tio minuter längre, sade han.

AIK började bra, men det var Kalmar som tog ledningen, mycket beroende på att brassarna Dede Anderson och Fabio Augusto höll AIK:s backlinje sysselsatt i första halvlek.

Målet kom i den 34:e minuten, efter en lite turlig situation på inlägg från högerkanten. Det första skottet täcktes av Jimmy Tamandi, men bollen letade sig därefter fram till Dede som kunde prickskjuta in 1–0 längs marken.

– De fick första målet lite för enkelt. Efter det tappade vi spelet, sade AIK-målvakten Håkan Svensson, som hindrade Kalmar från att göra fler mål genom att bland annat tippa en frispark från Augusto i stolpen.

Rörelsen försvann

Niklas Sandberg, ny som central mittfältare när både Martin Åslund och Mats Rubarth var skadade, skötte sin uppgift bra, liksom Mattias Moström som såg pigg ut i inledningen.

Men efter baklängesmålet försvann rörelsen.

– Vi spelade bra och strukturerat i början men låste fast oss sedan. Vi borde ha gått mer rakt på mål, konstaterade Talebinejad.

Den 23-årige göteborgaren gjorde en klart godkänd insats och kände inte av något av knäskadan under matchen.

– Men det är imorgon som det visar sig om allt är bra eller inte, sade han.

AIK:s kvittering kom direkt efter paus genom norrmannen Pa-Modou Kah. Mittbacken Per Nilsson bröt sig in i straffområdet och forcerade fram bollen mot målvakten Petter Wastå, och Kah touchade bollen precis före mållinjen.

– Jag var på bollen så ta inte målet ifrån mig, skojade Kah efteråt.

Boateng utvisad

Kalmar fick spela med en man mer sedan Derek Boateng blivit utvisad i den 69:e minuten, efter sitt andra gula kort. Men det blev inte till någon fördel för Nanne Bergstrands gäng. Kalmar fick mest försvara sig.

– Vi jobbar oss in i matchen vartefter, men i andra halvlek uppträdde vi bedrövligt. Jag är absolut inte nöjd med lagets insats, sade Kalmartränaren Nanne Bergstrand.

AIK såg inte ut att påverkas nämnvärt av Boatengs utvisning, utan fortsatte att anfalla, dock utan resultat.

Ingen av tränarna var nöjda över spelet som respektive lag presterade, men var överens om att 1–1 var rättvist.

– Med lite flyt hade vi kunnat vinna den här typen av match, sade Bergstrand.

Kalmar fortsätter ändå att imponera genom att ta poäng, medan det fortfarande är upp till bevis för AIK.