Legendaren är bäst i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-12

Chris Björin blev årets pokerspelare 2010

Sveriges bästa pokerspelare 2010 är också tidernas mest framgångsrike: Christer Björin.

I en stor intervju med Sportbladet Poker berättar veteranen om livet i London, hur det är att vara äldst vid pokerbordet och sin syn på fenomenet Viktor "Isildur1" Blom.

– Man var väl likadan själv när man var i den åldern, säger han.

Poker.se:s omröstning om Sveriges bästa pokerspelare 2010 talar sitt tydliga språk: Gammal är äldst.

Christer Björin, 63, vann med 27,5 procent av rösterna, före EPT Barcelona-vinnaren Kent Lundmark med 24,6.

Och de är knappast gamla meriter som ligger bakom utmärkelsen. Som det faktum att Björin är den europé med flest WSOP-cashar någonsin, 58 stycken, eller att han är den svensk som spelat in mest genom tiderna i liveturneringar (4 937 752 eller drygt 30 miljoner kronor).

"Ångrar ingenting"

Björin tog sig till nio finalbord, cashade 22 gånger och spelade in 400 000 dollar, 2,5 miljoner kronor, i liveturneringsvinster. Han rankades som nummer åtta när ansedda Bluff Magazine utsåg världens bästa spelare 2010.

Sportbladet Poker fick en pratstund med den annars ganska medieskygge Chris Björin under Pokerstars Caribbean Adventure (PCA) på Bahamas i början på januari, alltså ett par veckor innan utmärkelsen som årets spelare.

– Jag har spelat i hela mitt liv och det har varit ett bra och framförallt roligt liv. Jag ångrar ingenting, säger han.

Du började spela rätt så tidigt, i synnerhet med svenska mått mätt...

– Jo, jag spelade poker, hästar... sportspel var jag nog först med i hela Sverige.

Hur togs det emot hemma? Gambling har väl generellt inte ansetts som en helt rumsren syssla i Sverige?

– Nä, det var inte så populärt hemma. Min far förbjöd mig att spela till och med.

Hur kom du runt det?

– Det gjorde jag egentligen inte. Jag flyttade hemifrån, helt enkelt. Jag flyttade till Uppsala efter studenten och pluggade juridik, men jag gick aldrig klart. Det blev att jag spelade i stället.

"Spelar mest live"

Och spela har han gjort. Chris Björin började synas på allvar i pokervärlden när han lämnade Sverige för London för drygt 20 år sedan. Sedan dess har han alltså blivit den mest framgångsrika europén i WSOP-sammanhang någonsin och den mest framgångsrika svensken i liveturneringar. Detta trots att han hellre spelar cashgames än turneringar, och trots att han ägnar minst lika stor tid åt sportsbetting som åt pokern.

– Jag spelar mest live när jag spelar, och helst cashgames då. Det blir mest i London, se är jag i USA ungefär tre månader om året. Det är WSOP då, sen blir det lite olika. Kalifornien, östkusten... jag åker dit det är bra spel.

Hur motiverar du dig själv, att fortfarande utvecklas för att kunna mäta dig med de bästa efter så många år?

– Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt, det är min största motivation och annars hade jag inte spelat. Men ibland kan jag känna mig lite gammal. Som i den här turneringen (PCA), jag var väl åtminstone 30 år äldre än den näst äldsta vid bordet.

Spelar du någonsin online då?

– Jo, en del blir det faktiskt.

Vilken sajt hittar man dig på? Och vad spelar du helst? Vilka nivåer?

– Det har blivit mycket Pokerstars på sistone. Då spelar jag helst PLO och H.O.R.S.E, och nivåerna är väl 75/150 eller 100/200.

Svensk poker har handlat väldigt mycket om Viktor "Isildur1" Blom på senare tid. Hur ser du på det sättet han spelar, där det kan handla om tiotals miljoner som byter ägare på bara en dag?

– Jadå, man var väl likadan själv när man var i den åldern, spelade för stora pengarutan att ha så mycket tanke på morgondagen. Det är normalt när man är ung, och det är normalt att växa ifrån det.

Följ ämnen i artikeln