Guldhjälten: ”Jag var så jävla trött”

Uppdaterad 2012-02-06 | Publicerad 2012-02-05

”Att det är jag som lyckas avgöra spelar ingen roll”

ALMATY. Sverige är världsmästare i bandy.

Daniel Berlin avgjorde finalen mot Ryssland med sitt livs knackskott.

– Jag var så jävla trött, men laddade med allt jag hade. För en gång skull lyckades jag sätta den, säger guldhjälten till Sportbladet.

Daniel Berlin skriker av lycka.

Det var starka bilder som utspelades på Medeo-stadion i Almaty efter finalen mot Ryssland. Lagkaptenen Andreas Westh stod mitt i högen av svenska spelare och kunde plötsligt höja VM-pokalen mot skyn.

Resultattavlan lyste i skymningen.

Sweden 5, Russia 4.

Sverige blev världsmästare, mot alla odds.

Alla var överens om att turneringen var över redan i semifinalen, då Kazakstan ledde med 4-2 med fem minuter kvar att spela.

Då svarade Sverige för tidernas vändning, gjorde två snabba mål, fick till en förlängning och avgjorde matchen i den åttonde straffomgången.

I finalen mot Ryssland var svenskarna illa ute igen. De regerande världsmästarna ledde med 4-2, men då klev Daniel Mossberg in i handlingen på allvar.

”Mossan”, till vardags i Dynamo Moskva, gjorde två mål och plötsligt hade Sverige kvitterat.

”Fy fan vad vi är starka”

Svenskarna nöjde sig inte med det. Med tio minuter kvar att spela landade bollen hos Daniel Berlin. Resten är ett stycke svensk idrottshistoria.

Den ryske målvakten, Roman Gejzel, hann inte reagera. Bollen stack i väg som en projektil, och landade i nättaket.

Knackskottet var så hårt att klubban var halvvägs genom isen.

– Det var en obeskrivlig känsla att se bolljäveln sticka rätt upp i nättaket. Samtidigt var jag så trött att jag inte visste vad jag skulle göra, om jag skulle lägga mig ner eller åka i väg, säger Daniel Berlin.

I omklädningsrummet small det på nytt, men då kom ljudet från en champagnekork. Svenskarna hade anledning att fira. Att ta tillbaka VM-guldet från ryssarna är bandyns största utmaning och prestation.

– Fy fan, vad vi är starka. Att det är jag som lyckas avgöra spelar ingen roll. Det är laget som vinner, och det här laget är helt sjukt.

Vi var i gungning vid 2-4, men för andra matchen i rad hämtar vi upp ett underläge och lyckas vinna. Det är otroligt starkt, säger Daniel Berlin.

Beskriv känslan när slutsignalen ljöd?

– Allt släppte. Vi var så nära ett katastrof-VM i går, och så lyckas vi vända det till succé. Det var en hårfin skillnad.

”Nu ska vi mysa”

Jämför det här VM-guldet med dina guld från 2009 och 2010.

– Alla VM-guld är speciella, men det här rankar jag högt eftersom jag rent spelmässigt har varit mer delaktig. Det här är stort, jävligt stort.

Det blir fest i kväll, va?

– Ja, i kväll ska vi ha roligt, och säkert i morgon också. Nu ska vi mysa, säger Daniel Berlin.

Följ ämnen i artikeln