Löw: ”Är inte alls beroende av Messi”

Publicerad 2014-07-13

Messi vs Tyskland - duellerna som fotbollsvärlden talar om

Joachim Löw.

Här är duellerna som fotbollsvärlden talar om.

Fixstjärnan Lionel Messi leder sitt Argentina mot lagmaskinen Tyskland.

Men Jogi Löw köper inte resonemanget helt.

– De är inte beroende av Messi, säger förbunds­kaptenen.

Lionel Messi har stått för avgörande insatser i fem av sex matcher under mästerskapet. Ett solomål mot Bosnien, en sent inskruvad boll i slutminuterna mot Iran och två vackra fullträffar när Nigeria avfärdades. Visserligen anonym mot Belgien – men en viktig assist i åttondelen mot Schweiz och därefter en säker straff i den dramatiska semifinalen.

”Bättre defensivt”

Lionel Messi har i stora stycken burit det argentinska anfallsspelet. Inför kvällens final har matchen målats upp som en duell mellan den ensamme superstjärnan mot det välsmorda tyska kollektivet.

En grov förenkling, menar Tysklands förbundskapten Joachim Löw.

– Argentina har ­varit väldigt organiserade, mycket bättre i defensiven än för fyra år sedan, ­säger Löw och fortsätter:

– Det här laget handlar inte bara om Messi.

Inte beroende av Messi

Den tyske förbunds­kaptenen rabblade upp ett par snabba exempel under presskonferensen:

– Om du trodde att det bara handlade om Messi skulle du göra ett stort misstag. De har Di María, Agüero, Higuaín.

Kan bli historiska

Löws slutsats?

– Det är inte ett lag som är beroende av Messi. Han är naturligtvis en spelare som kan avgöra utgången av en match, men det här ett lag som är bra organiserade och det har de visat under turneringen.

”Jogi” Löws mannar har chans att skriva VM-historia under söndagen. En vinst mot Argentina skulle innebära att Tyskland blir det första europeiska landslaget genom tiderna som bärgar VM-guldet i Sydamerika.

– Vi vet att vi kan blir historiska. Det har aldrig hänt förut. Latinamerikanerna har alltid dominerat på den här kontinenten. Visst kan det beskrivas som en extra glädje om vi som européer vann här.

DUELLERNA SOM AVGÖR VM-FINALEN

MESSI VS TYSKA BACKLINJEN

 Visst, Gonzalo Higuain har sett rörligare ut på planen, och mer distinkt ut i avsluten, allt efter som i turneringen. Och Ezequiel Lavezzis riviga djupledsspel är också nödvändigt i ett Argentina som saknar rapphet efter Ángel di Marías skada.

Ändå är det naturligtvis Leo Messi som Tysklands backlinje i första hand måste koncentrera sig på.

27-åringen kommer att söka sig ut mot fyrans svagaste punkt: höger­fotade mittbacken Benedikt Höwedes som håller till på en obekväm vänsterbacksplats. Viktige mittbacken Mats Hummels måste vara alert och ge u­nderstöd till Höwedes när M­essi viker inåt och söker skott eller instick. Gonzalo Higuain kommer att söka ytan som uppstår bakom Hummels, något för Jerome Boateng att hålla under uppsikt.

MESSI VS THOMAS MÜLLER

 Argentinaren var – bortsett från den ­fina straffen – blek i semifinalen och ­Messis kreativitet ströps effektivt av ett defensivt balanserat Holland.

I övrigt har han – på eget bevåg och med förbundskapten Sabellas goda minne – tvingats bli den som får saker att hända

i den argentinska offensiven. Han axlade förtroendet med matchavgörande insatser­ mot Bosnien, Iran, Nigeria och Schweiz.

Tar han morgondagens chans att, på riktigt, bli lika stor som Beckenbauer, ­Pelé, Maradona, Ronaldo och Zidane?

Då krävs det ett mål eller matchvinnande storspel i finalen.

Thomas Müller är 24 år gammal och har deltagit i två VM-spel.

Hur många mål han har noterats för?

Tio stycken. Det är sensationellt.

Tysken mattas målmässigt i takt med att Miroslav Klose fått chansen som ­ensam forward, och Müller utgår under ­finalen från en flytande position till höger.

... OCH HÄR ÄR FLER MATCHER I MATCHEN

MÅLVAKTSDUELLEN

 Alla pratar om Manuel Neuers ny­danande målvaktsstil. Faktum är att Bayern-keepern i flera år varit pigg på att agera som backlinjens sista utpost.

I VM har han dock tagit det ett snäpp vidare, och emellanåt lirat som en traditionell libero långt utanför det egna målet.

Om det har gått ut över det klassiska målvaktsarbetet mellan stolparna?

Icke.

Sergio Romero var ett osäkert kort ­inför turneringen. Lång och gänglig, men tekniskt begränsad, och alls inte given

i startelvan. I VM har han motbevisat tvivlarna och visade ett starkt psyke med två avgörande straffräddningar i semifinalen.

MITTFÄLTSDUELLEN

 Hur ska Argentina kväva det så magnifikt flödande tyska passningsspelet? Triangeln Khedira-Schweinsteiger-Kroos bemästrar VM:s högsta bolltempo – och kan dessutom söka hjälp hos en fritt ­löpande Mesut Özil när tillfället kräver.

Det ställer höga krav på überlojala maratonlöparna Javier Mascherano och Lucas Biglia i Argentina.

Den defensiva duon kan inte helt förlita sig på att den tredje – mer offensivt lagde – innermittfältaren Enzo Perez och får ställa in sig på att en fajt mot ett numerärt överläge.

Det kommer att krävas en enorm ­arbetsinsats – över stora ytor – av duon.

KANTDUELLEN

 Den på förhand kritiserade argentinska backlinjen har presterat över förväntan.

Tre insläppta mål på sex matcher ger vid handen att Sabella organiserat ett ­ganska defensivt lagbygge.

Det finns en svag punkt, emellertid. Vänsterbacken Marcos Rojo har varit okoncentrerad i offensiven och darrig

i defensiven.

Får inte 24-åringen ordentligt med understöd från redan upptagna defensiva mittfältarna Mascherano/Biglia blir han förstörd av Thomas Müller och Philipp Lahm på den tyska högerkanten.