Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Poya Asbaghi: ”Då tror jag många talanger stannar i Sverige”

Publicerad 2021-09-11

Poya Asbaghi

Fler och fler unga talanger lämnar allsvenskan allt tidigare.

Förbundskapten Poya Asbaghi träffar många av dem i U21-landslaget – och tror sig veta hur fler ska stanna i Sverige.

– En bra helhetslösning kan kompensera för en del pengar, säger Asbaghi till Sportbladet.

Följ ämnen

Emil Holm, Tim Prica, Rasmus Wikström, Eric Kahl, Pavle Vagic. Listan på unga svenska talanger som på senare tid lämnat allsvenskan för danska och norska klubbar kan göras lång.

I U21-landslaget leds många av dem av Poya Asbaghi – som också han märkt av utvecklingen. I landslagets senaste kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina fanns endast tre allsvenska spelare i startelvan.

– Känner man som spelare att man kan få speltid utomlands är det nog bara bra. Erfarenhet av internationell fotboll tidigt är bra för svenskt fotboll i stort, säger Asbaghi.

Artistskatten i Danmark

De senaste månaderna har flera spelare lämnat allsvenska topplag för mittenklubbar i bland annat Danmark. Asbaghi tror att det beror på flera saker.

– Ekonomin är en faktor, men det är också viktigt att man som spelare får en tydlig plan över vad den här klubben har för plan för mig. 

– Ibland kan spelare i Sverige känna att den planen som lagts upp för mig här inte är så mycket bättre än den utomlands. I de fallen förstår jag att pengarna blir den avgörande faktorn. I andra fall lämnar en spelare och hamnar på bänken i lite för lång tid utomlands och det är såklart inte optimalt. 

Danmark har exempelvis kvar artistskatten, vilket gör det  lättare att locka svenska talanger till ligan.

– Samtidigt känner många spelare att rätt miljö och utbildning kan kompensera för mycket. De förstår att I slutändan är några extra tusenlappar idag ingenting mot vad man kan tjäna några år senare, säger Asbaghi.

”Sverige får inte lägga sig platt”

Förbundskaptenen, som fick lämna IFK Göteborg i september 2020, tycker inte att de allsvenska klubbarna ska ge upp kampen om talangerna.

– Samtidigt får vi inte göra det enkelt för oss och bara gömma oss bakom ekonomin. I en del fall lämnar spelare för att de inte fått en tydlig plan här hemma. De hade nog gärna stannat och utvecklats men inte fått en tillräckligt tydlig plan på hur dem ska göra just detta.

Men den ekonomiska biten är inte allt.

– Om vi i Sverige skulle kompensera med att ha en väldigt tydlig plan för talangerna, vilken roll man har i laget och anpassat sitt truppbygge efter detta  – då tror jag en del av de spelare som lämnat skulle stanna i Allsvenskan lite längre, säger han.

– Jag har själv jobbat med spelare som valt att stanna just på grund av den anledningen.

U21-landslaget

Spelare rådfrågar

Som förbundskapten för U21-landslaget möter han många av spelarna ett par gånger om året utanför sina klubbmiljöer.

Är det spelare som kommer till dig och frågar om karriärsråd?

– Absolut, det är spelare som kan fråga mycket. Samtidigt är det inte min plats att berätta för dem hur de ska göra eller resonera. Det ansvaret ligger mestadels hos klubbarna som i de flesta fall fortfarande gör detta på ett väldigt bra sätt ska man komma ihåg. Sen ska vi inte underskatta rådgivarnas roll i det hela. En del rådgivare agerar verkligen rådgivare och förstår även dem att spelarnas långsiktiga utveckling är det som gynnar alla.

– Tyvärr finns det också en hel del som inte ser lika långt. I en bransch där spelare kan byta rådgivare från en dag till en annan, och där rådgivarna dessutom är högst medvetna om detta, är det inte alla som har kylan att offra arvode vid övergång idag för spelarnas långsiktiga belöning.