Bilden på Palickas biceps imponerar

Publicerad 2022-04-14

MALMÖ. Efter två år med extrem belastning mår Andreas Palicka bättre än på mycket länge.

Det syns på landslagets bild från gymmet.

– Man måste hålla igång den gamla kroppen, annars går det snabbt utför, ler 35-åringen.

I december lämnade Andreas Palicka oväntat tyska Rhein-Neckar Löwen och återvände till Sverige och Redbergslid efter 13 år utomlands.

Förutom ett intensivt EM i januari, som gav guld, har Palicka haft ett betydligt lugnare schema än han haft under många år i den tyska ligan.

De sista 1,5–2 åren i Tyskland var också oerhört tuffa då Palicka spelade nästan non-stop i sitt klubblag när Mikael Appelgren gick långtidsskadad och däremellan VM, OS och så årets EM.

– Efter två extremt hårda år både fysiskt och mentalt så mår jag faktiskt bättre än på länge. Jag tycker att det är roligt att träna igen. Kroppen mår allmänt bättre än vad den gjort tidigare. Det är mer symbios i den, säger Palicka när vi träffar honom i Malmö där landslaget samlats för lördagens vänskapslandskamp mot Danmark.

”Aldrig haft ledigt så här länge”

Bilderna från ett av landslagets pass i gymmet är ett bevis för att Palickas kropp uppenbarligen mår bra. Det är ett par imponerande biceps 35-åringen visar upp sittande på motionscykeln.

Men han säger sig inte köra mer gym än tidigare.

– Nej, jag kör tre-fyra gånger i veckan.

Andreas Palicka kör på gym tre-fyra gånger i veckan.

Så pass?

– Man måste hålla igång den gamla kroppen, annars går det snabbt utför (skratt).

I fredags säkrade Redbergslid platsen i handbollsligan nästa säsong med tredje raka segern i kvalet mot Kungälv. Därmed tog Palickas klubblagssäsong slut och nu har man bara landslagsveckan kvar, sedan är han ledig hela våren.

I många år har han i Tyskland varit van vid att spela till mitten av juni

– Jag har nog aldrig haft ledigt så här länge i min elitkarriär.

Läser in sig på PSG:s taktik

Men Palicka lägger sig inte i hängmattan och vilar. I stället inleder han nu noggranna förberedelser inför ett nytt äventyr nästa säsong då han ska spela i franska superklubben PSG.

– Det ska bli sjukt kul med en vända professionell handboll till med PSG. Jag har haft en fantastisk vår med EM-guldet och en infriad förväntning och målsättning med hålla kvar RIK i handbollsligan. Mentalt mår jag väldigt bra. Träningsplanen för själva kroppen börjar om en vecka inför det som komma skall. Då ska det byggas på riktigt.

Han kommer att komma väl förberedd till Paris.

– Jag kollar nästan varje match med PSG, pratar med tränaren och försöker läsa in mig på taktiken. Jag ska dra igång med franskan också nu. Det är väldigt mycket förberedande för att omställningen ska bli så smidig som möjligt, säger Palicka.