Klart: Sverige får möta Norge i bronsmatchen i handboll

Norge förlorade mot Ryssland i ännu en OS-semi

Publicerad 2021-08-06

TOKYO. I Rio-OS slog Ryssland ut Norge i en klassisk semifinal.

I Tokyo gjorde man om bedriften i dag.

Därmed ställs Sverige mot Norge i bronsmatchen – och Frankrike mot Ryssland i finalen.

– Inte många kommer ihåg en fyra. Det är medalj man vill vinna, säger Nathalie Hagman.

För 1,5 vecka sedan utklassade Sverige Ryssland med tolv mål.

I kväll slog Ryssland ut den stora guldfavoriten Norge i en repris på semifinalen i OS 2016 som rankas som en av de bästa matcherna som någonsin spelats. Då gick Ryssland vidare och vann guldet.

Lagen följdes åt fram till slutminuterna av första halvlek då ryskorna ryckte till sig en tremålsledning, 14–11 i paus, trots att man hade fått sin försvarsbjässe Anna Sen uppvisad på läktaren tidigt med ett rött kort efter att träffat norskan Nora Mørk med en hand rakt upp i ansiktet.

Norge deppar efter semifinal-förlusten.

Vjachireva dominant

I andra halvlek drog Ryssland i från till en sexmålsledning (22–16) efter 43 minuter innan Norge med tre snabba mål från Nora Mørk tog sig tillbaka in i matchen och med 1,5 minuter kvar gjorde Sanna Solberg på kanten 26–27. Men Ryssland lyckades hålla i sitt nästa anfall tiden ut och vann med uddamålet.

Bäst på planen var Rysslands lilla högernia Anna Vjachireva som är tillbaka i den storform som gör henne till handbollsvärldens kanske mest sevärda (och bästa) spelare. Hon fintade, slank igenom eller sköt från distans när hon inte spelade fram sina lagkamrater till jättelägen: nio spelmål och massor av assist.

– Jag är så glad att hon är tillbaka från den helvetessäsong hon har haft med skador och corona och alla möjliga åkommor, säger Discoverys expert Per Johansson, som också tränar Vjachireva i Rostov-Don, i sändningen.

I det ryska målet höjdes sig Anna Sedojkina ytterligare en klass i andra halvlek, inte minst på de norska kantskotten, vilket också blev avgörande.

”Inte många kommer ihåg en fyra”

Därmed väntar Norge för Sverige i bronsmatchen på söndag klockan 4 svensk tid medan Ryssland får möta Frankrike i en final, också det en repris från OS 2016.

– Det är sinnessjukt tungt. Men är det något lag som kan komma tillbaka från det här så är det Norge. Så vi ska samla ihop oss till söndag, säger norska vänsternian Veronica Kristiansen.

De svenska spelarna var också djupt besvikna efter sin semifinalförlust men lovade att man skulle kunna ladda om.

– Inte många kommer ihåg en fyra. Det är medalj man vill vinna. Vi har gjort en fantastiskt fin turnering. Det är klart att vi vill ha ett bevis med oss hem också – det betyder att vi vill ha en medalj, sa Hagman.

Lagkaptenen Carin Strömberg:

– En medalj är något helt annat än att hamna på den där tråkiga fjärdeplatsen, så det är klart att vi går för det, säger hon.

Bronsmatchen i damernas OS-handboll spelas kl 04.00 på söndag.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021