Lovisa Modig tillbaka i skidlandslaget efter två år

Tackade ja efter sent möte med Byström, Ingesson och Thomson

Publicerad 2021-05-04

Senast Lovisa Modig, 28, representerade längdlandslaget bröts hon ner.

Efter två års frånvaro är hon nu tillbaka i landslagets träningsgrupp.

– Vi ställde varandra litegrann mot väggen, säger hon.

Följ ämnen
Längdskidor

I måndags presenterade skidlandslaget träningsgrupperna för kommande säsong.

Det mesta var väntat. Men en liten överraskning var det trots allt att Lovisa Modigs namn fanns med i andralaget Team Bauhaus.

Överraskande på så sätt att hon de två senaste åren kört i egen regi efter att tidigare ha blivit nedbruten under sin förra sejour i landslaget.

Under säsongen 2018/2019 störtdök Lovisa Modigs prestationer och hon togs inte ut i världscupen en enda gång. Hon drabbades av hjärtrusningar och stress. Kroppen ballade helt enkelt ur. Modig reagerade dåligt på den tunga träningsbelastningen.

I möte med ledningen

Men efter att ha suttit i ett sent möte med landslagsledningen bestående av Anders Byström samt damtränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson i söndags bestämde parterna tillsammans för att hon skulle in i landslaget igen.

– Det var jäkligt bra och vettigt. Vi ställde varandra litegrann mot väggen kan man säga och de var tvungen att fråga mig lite frågor för att det inte ska bli som det blev förra gången när det blev kaos av allting. Jag behövde också veta vad de ställer för krav så jag inte känner mig som en belastning för att jag inte tränar samma grej. Jag behöver känna att jag inte blir ett problem i laget och de behövde känna att jag inte blir ett problem, säger hon.

Under fjolårssäsongen knep hon ett SM-silver på 10 kilometer fristil och var även en del av det stafettlaget som slutade tvåa i världscupen i Lahtis. Orsaken till att det vänt upp för Modig igen är att hon tränar mindre. En normal vecka innehåller ungefär 15 träningstimmar, medan de allra flesta är uppe på närmare det dubbla.

– Träningsupplägget som jag kört har varit så pass bra så de litar på att det blir bra.

”Forskarsnubbe”

Egentligen ska du fortsätta med din grej men inom landslagets regi. Kan man sammanfatta det så?

– Ja, precis. För jag behöver också kompromissa. De får utforma ett program som jag behöver följa, men jag kommer inte följa det fullt ut om vi säger så. Det klarar jag inte av. Då kommer det inte bli bra och då kommer jag stå där i höst igen och vara helt dundersliten och kroppen kollapsar. Det går inte. Det har vi kommit överens om. Det håller inte. Jag tränar runt 15 timmar mina första veckor och de flesta i landslaget kör kanske 25 timmar. Det är en jäkla skillnad.

28-åringen lyfter också fram Stefan Thomson i processen. Genom åren har han ofta varit villig att testa nya träningsmetoder och upplägg. Med Modig blir det också en ny erfarenhet.

– Han tycker det är skitintressant. Jag tror han tycker om att det är något nytt som sker. Han är en liten forskarsnubbe som tycker om att se siffror och resultat och vad det går att göra för nya grejer. Hur man kan ta sig framåt. Att det kommer något som sticker ut och är nytt tror jag han tycker är superkul.

Följ ämnen i artikeln