Backe lämnar för konkurrenten

Publicerad 2014-07-17

Hyllade fotbollsexperten lämnar TV4

Tiden på TV4 är över för en av Sveriges mest hyllade fotbollsexperter.

Hasse Backe, 62, värvas nämligen av konkurrenten Kanal 5:s SBS Discovery Media, som har köpt rättigheterna till EM-kvalet 2016.

– Det ska bli mycket intressant att följa landslagets kamp om en plats i EM 2016. Det här ska bli mycket roligt, säger Backe själv om satsningen.

Hasse Backe, 62, gjorde ett bejublat fotbolls-VM tillsammans med Anna Brolin och Olof Lundh i TV4-studion på Copacabana i Rio de Janiero. Nu är tiden på TV4 däremot över för fotbollsexperten.

Värvas av konkurrenten

Backe har värvats av TV4-konkurrenten SBS Discovery Media, som huserar över bland andra Kanal 5 och Kanal 9. Mediekoncernen har också köpt rättigheterna till EM-kvalet 2016.

– Det ska bli mycket intressant att följa landslagets kamp om en plats i EM 2016. Men även andra toppmatcher i ”Week of football” med exempelvis världsmästaren Tyskland, Spanien och England lockar. Det här ska bli mycket roligt, säger Backe själv om kanalbytet.

"Landets bäste fotbollsexpert”

Hasse Backe har över 30 års erfarenhet som tränare på elitnivå och hyllas stort av Emir Osmanbegovic, sportchef på SBS Discovery TV och tidigare fotbollschef på TV4.

– Det som gör honom så bra är dels hans extrema fotbollskunskaper och erfarenheter. Sedan kan han uttrycka sig, han pratar på ett sätt som många förstår. Han gjorde ett fantastiskt bra VM där han bevisade att han helt enkelt är den bästa fotbollsexperten i Sverige, säger han till Sportbladet.

Osmanbegovic bekräftar också att Backe kommer att ha en liknande roll under EM-kvalet, som den han hade under VM i Brasilien.

Blir tredje att lämna från TV4

Men alla är inte eld och lågor över att Backe lämnar.

”Trist att tappa vass kollega (och god vän) som Hasse Backe. Kommer verkligen att sakna att jobba med honom, men så är livet i branschen...”, skriver Olof Lundh på twitter.

Sedan tidigare är den förre TV4-programledaren Karin Frick, tidigare TV4-kommentatorn Niklas Jarelind samt reportern Nora Henriksson klara för SBS Discovery TV.

 Anders Svensson kommer även att figurera som expertkommentator under EM-sändningarna.

– Nu har vi vårt team på plats och nu kan vi fokusera ännu mer på innehållet och paketeringen. Vi längtar till EM-kvalet och hoppas kunna erbjuda tittarna den bästa fotbollsunderhållningen, säger Emir Osmanbegovic.

SBS Discovery Media har också köpt rättigheterna till VM-kvalmatcherna för samtliga europeiska landslag år 2018.

Läs en längre intervju med Hasse Backe här (plus-inlåst).