Wegerup: En medveten strategi – som ska löna sig framöver

Det var målet som gav ett darrigt Milan en poäng.

Det var också målet som tog upp Zlatan på 90 gjorda mål i serie A – lika många som Van Basten.

Zlatan utsågs också av Gazzetta dello Sport till ”bäst på planen” med höga betyget 7.

Allt är som vanligt med andra ord – Zlatan fortsätter att dominera och briljera.

”Tränaren och ledningen bestämmer vem vi ska värva. Men vi har mig, Cassano, Pato och Robinho. Jag tycker att det räcker med anfallare”.

Så sa Zlatan efter matchen i går, apropå januari-värvningar. Lägg till, utöver de namn ”Ibra” nämnde, även långtidsskadade Filippo Inzaghi och man kan bara hålla med, brist på anfallare är inte Milans främsta problem.

Den som såg matchen i går blev däremot än en gång påmind om luckorna i försvaret, smärtsamt synliga varje gång som Alessandro Nesta saknas.

Ovanpå det kom alla de andra frånvarande, inte minst Abbiati som haft en mycket bra höst i målet. Lägg därtill det faktum att Milan tydligt känner av hårdkörningen i Dubai.

Alla de stora klubbarna satsar hårt på sina vinterläger, många är lite nertränade just nu. Men Milan har denna säsong gjort än ännu tuffare fysträning än vanligt, det berättade deras fysträningschef Tognaccini för mig under Dubai-lägret för tio dagar sen.

Det är en medveten strategi av Milan, man räknar med att ha igen det fram-över. Men alla har insett att de här första matcherna, mot Cagliari och Udinese, skulle bli svåra. Därför är Allegri, Galliani och övriga som styr och ställer i Casa Milan trots allt nöjda med fyra av sex poäng.

Finns inga ursäkter

Även om ett lag på Milans nivå aldrig kan vara belåtet med att ha släppt in fyra mål på hemmaplan. All heder åt Udineses insats, man har dessutom otur vid självmålet som ger Milan nytt hopp. Det finns dock ändå inga ursäkter för att släppa till så lätt som de rödsvarta gjorde i går.

Ska Milan nå sina trippelmål denna säsong, vilket kommer att bli mycket svårt, då måste man sluta sälja sig så billigt.

Jag minns att Zlatan redan i november, då jag pratade med honom efter hemmamötet med Real Madrid, var bekymrad över att man släpper in för lätta mål.

I går sa han efter matchen att: ”Vi gjorde i alla fall fyra mål framåt så anfallsspelet fungerar ju”.

Har klarat träningen bäst

Själv verkar han vara den som klarat den hårda träningen under vinterlägret bäst och enligt fysbossen Tognaccini har ju Zlatan också de bästa testvärdena.

”Ibra” uppskattade i går helt inte en fråga om huruvida Milan är ”Ibra-beroende”, han tycker att ämnet är uttjatat och påpekade att Milan vinner även utan honom, som senast mot Cagliari.

Men helt klart är att Zlatan fortsätter att bära och leda Milan. Sportbladet fick i går kväll ta del av Gazzetta dello Sports statistik som visar att vår store svensk nu gjort 90 mål i serie A. Lika många som Milan-legendaren Marco Van Basten.

På söndag väntar bortamatch mot Lecce, en sådan match där inget annat än tre poäng duger för Milan. Särskilt inte som Inter tycks visa tecken på en nytändning under förre Milan-tränaren Leonardo, även om ingen vet hur länge ”Leo-effekten” håller i sig.

Mäktigt möte väntar

Nå, Inter och Milano-rivalitet eller ej, det är Lazio och Napoli som är de närmast jagande.

Vi har våra blågula glasögon riktade mot Zlatan. Men jag säger bara: såg ni Napoli–Juventus? Såg ni Cavani?

Jag minns med lustfylld gåshud Napoli–Milan på ett regnigt San Paolo i höstas. Och jag längtar redan till Milan mot Napoli,

Zlatan mot Cavani, om en dryg månad.

Det har alla förutsättningar för att bli en av vårens mäktigaste matcher. Och till dess ska väl alla i Milan ha hunnit få tillbaka allt spring i benen.

Följ ämnen i artikeln