Zlatans stand in är en katt bland hermelinerna

Super-Mario Mario Balotelli är bara 17-år. Men med avgörande insatser i flera matcher har han, nästan på egen hand, sett till att Inter nått fram till semifinal i Coppa Italia och ligger tre poäng före Roma i tabellen med en match mindre spelad.

Det är en jämn kamp mellan Inter och Roma med bara en handfull omgångar kvar till lo scudetto. Samtalsämnet i ligan är Zlatans otroliga stand in, Mario Balotelli.

Turbo-Mario, Super-Mario, Baby. Kärt barn har många namn och uppvaktas redan av många. Det sägs att Chelsea redan bjuder 120 miljoner kronor för Inters 17-åriga stjärnskott, efter några avgöran­de insatser i Coppa Italia och tre matcher i Serie A, varav två som målgörare.

Det måste vara första gången på länge som Inter har chansen att tjäna storkovan på att sälja en spelare. Mario Balotelli kom till klubben som 15-åring 2006, från fullständigt okända Lumezzane.

Sedan han dök upp i startelvan i italienska cuppen i december och de senaste veckorna i ligan, är det till stor del hans förtjänst att Inter är i semifinal i Coppa Italia och att klubben behåller sitt försprång gentemot Roma i kampen om lo scudetto. Det är Super-Mario som har gjort de avgörande målen.

Mycket gemensamt med Zlatan

Zlatans knäskada har banat vägen för Balotellis fantastiska utveckling i A-laget. De har för övrigt mycket gemensamt, både som spelare och som personer.

Båda är invandrarkillar som tack vare sin talang och sin vilja av stål har lämnat sin gamla miljö bakom sig och nått sina drömmars mål.

Balotelli är precis så orädd och kaxig på plan som Zlatan var när han började sin klättring mot toppen. Baby går ut på San Siros gräs som om han befann sig på sin egen bakgård. Han är lika snabb, lika teknisk, lika stark och lika målhungrig. Han är lika hänsynslös och har ett lika hetsigt humör. Adriano Mutu klagade högljutt över hur Balotelli använde armbågarna i närkamp i söndagens match mot Fiorentina.

Den nya stjärnans gamle tränare i Lumezzane har en del att säga om sin före detta spelares så kallade caratterino (besvärliga personlighet):

– Mancini behöver inga råd av mig, säger Michele Cavalli.

– Det bästa han kan göra är att ge Mario så fria tyglar som möjligt. Då uttrycker han sig som bäst och kan åstadkomma underverk.

Balotelli verkar smart nog att inte bråka med Matrix&Co som han gjorde med lagkamraterna i Lumezzane. Han berättar att just Materazzi håller ögonen på honom och läxar upp honom när han gör fel.

Balotelli huvudrollsinnehavare

Balotellis förhållande till Zlatan har jag inte lyckats luska ut. Ibra är i Malmö och verkar mest av allt koncentrerad på att vara spelklar till derbyt i Milano den 4 maj.

Men just nu är Esteban Cambiasso, Patrick Vieira och Mario Balotelli trium­viratet som har hållit Roma stången och varit huvudrollsinnehavarna i lagets återhämtning efter krisperioden i februari och mars.

Av dessa tre är Balotelli namnet på allas läppar. Han är ju så ung och i italiensk fotboll är det svårt för de unga att nå fram fort, såvida de inte redan är stora namn utomlands. Se på Milan, som visserligen har Pato och Alberto Paloschi, men som i övrigt är en äldre gentlemannaklubb.

Mer blandat i Inter

I Inter är situationen mer blandad. Men en del av Balotelli­-miraklet består i att han kom från ingenstans. En katt bland hermelinerna, en plebej bland den internationella fotbollens patricier. Inför nästa säsong borde han kräva löneförhöjning.

Såvida nu inte Inter-Moratti får för sig att sälja honom till högstbjudande för att förverkliga ytterligare ett av sina mindre intelligenta drag. Nämligen att sno Ronaldinho mitt framför näsan på Silvio Berlusconis Milan.

Jag har svårt att förstå Milans och Inters gränslösa kärlek till storspelarna, vars karriär är i dalande. Det är som de inte ville något hellre än att kasta sig över deras sjukhusräkningar och bota deras depressioner.