IOK-topp: Låt OS-idrottare gå före i vaccinkön
Publicerad 2021-01-07
Ska idrottare få förtur till ett vaccin för att kunna delta i Tokyo-OS i sommar?
Det tycker IOK-toppen Dick Pound.
– Jag tror inte det hade varit några större protester mot det, säger han till Sky News.
Den japanska regeringen deklarerade på torsdagen ett månadslångt nödläge i Tokyos storstadsområde på grund av den ökande smittspridningen.
Beskedet kommer med mindre än 200 dagar kvar till den planerade OS-invigningen den 23 juli.
Dick Pound, medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK) och känd för sin frispråkighet, tror att vaccinerade idrottare är vägen framåt om spelen – som redan skjutits upp ett år – ska bli av i sommar.
– I Kanada har vi kanske 300-400 (olympiska) idrottare. Att ta 300-400 av flera miljoner vaccinationer för att Kanada ska ha representation i ett internationell evenemang av den här digniteten, på den här nivån... jag tror inte att det hade varit några större protester mot det, säger den 78-årige kanadensaren till Sky News.
– Det är upp till de enskilda länderna att ta det beslutet och vissa kommer att påstå att de tränger sig före i kön, men jag tror att det är det mest realistiska sättet att faktiskt genomföra OS på.
"De förtjänar vaccinet"
Efter Pounds utspel kom David Shoemaker, generalsekreterare för Kanadas olympiska kommitté, med ett uttalande.
Shoemaker betonar att vaccinfrågan inte påverkar landets OS-förberedelser eftersom inget vet när det kommer att vara tillgängligt för kanadensiska idrottare.
”Team Kanadas tillgång till vaccinet kommer att bero på en mängd omständigheter, bland annat lagarna som styr vilka som får inresetillstånd i Japan nästa sommar”, sade Shoemaker och betonade att sjukvårdspersonal och personer i riskgrupper ska få vaccinet först.
"Solidaritet mot alla länder"
Pounds hållning skär sig också med vad IOK:s ordförande Thomas Bach tidigare har sagt i frågan.
– Vi har hela tiden sagt att sjuksköterskor, läkare och alla som gör så att samhället klarar sig är prioriterade. Det är de som förtjänar att få vaccinet först, sade Bach på en presskonferens i november.
Även Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), har varit inne på samma spår.
– Man kan inte lägga i händerna på idrottsorganisationerna att bryta prioriteringsordningen i ett visst land, det är omöjligt. Det handlar också om att solidaritetshandlingen inte bara gäller japaner och OS-aktiva, den gäller att visa solidaritet mot alla länder i världen och mot riskgrupper, sade han till TT i slutet av november.
Smittan ökar i Japan
Tokyo noterade på torsdagen 2 447 nya smittfall – nytt rekord – men virusspridningen i Japan är ändå relativt begränsad mot i många andra länder.
Drygt 3 700 japaner har avlidit i covid-19, jämfört med närmare 9 000 svenskar.
Nödläget innebär bland annat att restauranger och barer inte får servera alkohol efter klockan 19. Invånarna uppmanas också att inte göra icke nödvändiga ärenden efter 20.