Pellegrino rasar – mot juryns beslut

Publicerad 2024-01-02

TOBLACH. Federico Pellegrino kräver en förklaring.

Den italienske skidstjärnan tycker inte att Internationella skidförbundet, Fis, värderar alla åkare lika.

– Problemet är att de inte respekterar reglerna och alla åkare, säger Pellegrino.

Den stora Tour de Ski-snackisen under nyårskvällen blev en ändring från juryn.

Juryn fattade beslutet att låta åkare som egentligen kom för långt efter segraren i söndagens 10-kilometerslopp köra vidare i Tour de Ski.

Det innebar bland annat att den franske sprintspecialisten Lucas Chanavat och elva andra herråkare fick fortsätta och ställa upp i måndagens jaktstart.

”Det är inte rättvist”

Sveriges landslagschef Anders Byström var positiv till beslutet att låta alla åkare köra vidare i Tour de Ski, men han förstår frustrationen som bland annat finns från italienskt håll – med tränaren Markus Cramer i spetsen.

– Jag förstår Cramer eftersom Lucas Chanavat är en jättekonkurrent till Federico Pellegrino i sprinten i Davos, säger Anders Byström.

Även Pellegrino själv är upprörd över Fis beslut.

– Jag tycker det är dåligt. Jag minns i början av min karriär när jag bara var sprinter, hur svårt det var för mig att hålla mig kvar i touren. Och att se det här… det är inte rättvist. Om Fis vill ändra regeln måste de göra det innan tävlingen, så att alla känner till den, säger italienaren.

Federico Pellegrino.

Kräver förklaring

Problemet är inte just Lucas Chanavat.

– Om jag är stark så slår jag honom. Det är inte problemet. Problemet är att de inte respekterar reglerna och alla åkare, säger Pellegrino och fortsätter:

– Jag är säker på att om det hade handlat om min lagkamrat, den ungerske killen (Adam Konya), om det inte hade varit Chanavat som var utanför gränsen, så skulle han vara hemma nu. Det är inte rättvist.

Tror du att de fattade beslutet på grund av Chanavat?

Pellegrino höjer ett finger i luften när han svarar och går vidare.

– Kanske därför. De måste förklara sig om det inte var det.

Chanavat svarar

Chanavat vet inte om beslutet fattades för hans skull.

– Jag var inte med i diskussionen, jag gav bara allt i tävlingen och tänkte inte på något annat. Det var samma i dag, när jag försökte att inte bli varvad för att få fortsätta touren. Jag fokuserar på mig själv men när jag kör en sprint föredrar jag att alla de bästa är med, säger han efter måndagens jakstart.

Vad tycker du om italienarnas synpunkter?

– Jag vet inte. Vill inte italienarna att jag ska tävla?

– Jag tycker det känns dåligt när Johannes (Hösflot Kläbo) är sjuk och inte är här. Jag vill att alla ska vara med, det är bättre.

Lucas Chanavat firar efter sin sprintseger i Tour de Ski.

Förklarar juryns beslut

Fis tävlingsdirektör Michal Lamplot motiverar jurybeslutet med att touren redan har tappat många åkare på grund av sjukdom både inför och under de första tävlingarna.

För Fis är det viktigt att många olika nationer får vara med och ifall regeln om tidsbegränsning hade tillämpats hade det inneburit att två damer och tolv herrar försvunnit från touren – framför allt från mindre nationer med få åkare.

Juryn kan låta bli att tillämpa regeln om det råder ”speciella förhållanden”.

– Det kan vara olika saker, säger Michal Lamplot.

– Man specificerar inte precis vad det är. Det har också hänt tidigare att juryn har bestämt sig för att ändra tidsreglerna, så det är inget nytt.

Dementerar anklagelsen

Han respekterar att alla inte gillar juryns beslut men dementerar bestämt att beslutet har att göra med vilka åkare som skulle ha blivit diskade.

– Det är tydligt att en del av kritiken mot juryns beslut handlade om att en av de tolv herråkarna var Lucas Chanavat. Om han inte hade varit en av dem tror jag att en stor del av kritiken inte hade kommit, säger Lamplot.

Det hade inte spelat någon roll vem det var?

– Juryn tittade definitivt varken på namn eller nationalitet. Vi tittade får resultatlistan och såg bara tolv herrar och två damer.