Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

AIK:s dilemma

Publicerad 2013-10-04

Blir våldsgrupperingarna stärkta eller försvagade av klubbens linje?

Vill ha dialog – med alla Johan Segui (mitten) har en taktik som tycks fungera, skriver Robert Laul. AIK har inte haft någon stor läktarincident sedan knallskotten 2011.

Hjälte eller skurk – Johan Segui väcker debatt igen.

Men gör han rätt eller fel?

Svaret är nog, att det är för tidigt att svara på.

Det enklaste är att göra som Staffan Thorsell i Hammarby:

– De kallar sig supportrar men de är sabotörer. De som måste maskera sina ansikten när de går på fotboll är i fortsättningen inte välkomna på Söderstadion, sa Thorsell och initierade en kompromisslös strid mot de mörka krafter som finns runt Bajen.

En månad senare avgick han som ordförande på grund av hot. Det var hösten 2009, vad gott kom ur Thorsells goda men godtrogna intentioner?

Hammarbys svarta svans finns kvar, en bomb placerades vid nya arenan, Gaisare attackerades och slagsmål utbröt vid en familjeläktare under match.

Våldssupportrarna stannar runt favoritlaget oavsett hur hårt de fördöms, det har tiden lärt oss.

Johan Segui, AIK:s ordförande, har valt en annan linje: Dialog med alla, även firman med dess uttalade våldsbudskap. Dialog uppmuntras av Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, brukar Segui hänvisa till.

Det är en svårare väg, en väg som kräver mer tid och engagemang, och som inte möts av applåder från tv-sofforna, tvärtom.

Ger ut sitt mobilnummer

Jag tvivlar inte på att Johan Segui har engagemanget och lägger ner tiden.

På AIK:s hemsida presenteras han även som klubbens supporterkontakt och lämnar till och med ut sitt mobilnummer:

”Vi vill skapa en ökad förståelse bland supportrar för hur säkerhetsarbetet fungerar. AIK Fotboll AB sträcker även ut en hand till de som någon gång på resans väg gjort fel vägval. För dessa supportrar erbjuder vi via en kontraktsskrivning en möjlig väg tillbaka in i ett bra supporterskap, skriver Segui.

Fungerar taktiken?

Det tycks så. I alla fall på det området som är avgörande för att AIK ska hålla ihop som fotbollsklubb: Inne på och i direkt anslutning till arenorna.

AIK har inte haft någon stor läktarincident sedan knall- skotten i Södertälje 2011. Firman ”håller ordning” nu när de inte motarbetas av klubbledning och säkerhetsorganisation.

Klart det blir reaktioner

Men när Johan Segui marscherade genom Södermalm i ett supportertåg bland maskerade män blev det förstås reaktioner.

Ännu starkare blev reaktionerna när Segui, enligt Dagens Nyheter, kramades med en maskerad och tidigare dömd person som sedan uppträdde hotfullt mot polis och fotografer.

Det är inte nödvändigtvis fel att en ordförande deltar i supportertåg eller kramar risksupportrar om syftet är att sprida lugn. Segui ingrep faktiskt handgripligen och bidrog till att situationen inte eskalerade då en polis med en provocerande dekal på hjälmen dök upp.

Men det ställer stora krav på tydlighet efteråt. Johan Segui hävdade att han inte mindes situationen eller personen vilket var det som förbryllade mig mest – ljög ordföranden?

Nu visar det sig, enligt en filmsekvens på Youtube, att DN:s bildserie inte ger en rättvis sammanfattning av händelseförloppet. I stället tittar Segui först åt ett annat håll, tycks överrumplas av personen, besvarar visserligen kramen men inte alls med den igenkännande glädje som stillbilderna ger sken av.

Den maskerade mannen blir hur som helst en symbol för vad allt handlar om – dialog med alla. Om det nu var en helt ny bekantskap, borde Segui i så fall inte passat på att stämt tid för ett möte för att diskutera det här med maskering?

Nä, det är förstås inte så det fungerar.

Det är inte AIK:s eller Johan Seguis ansvar att stoppa folk från att bryta mot lagen utanför arenorna men där finns en avgörande roll att spela för att förhindra nyrekrytering, för att tydlig- göra föreningens värderingar när mediernas strålkastarljus riktas mot honom i en polariserande fråga.

– Från AIK ställer vi oss absolut inte bakom att maskera sig, sa Johan Segui och raljerade över att det inte fanns någon skidbacke i när- heten.

Det kan tyckas vara ganska försiktiga uttalanden från en man som i en intervju med svenskafans.com härom månaden uttryckte sig på följande vis:

Om kollegor i idrottsbranschen:

”Har alla pappskallar som varit med i programmet (Uppdrag Granskning) alltså läst frågorna i förväg och sitter och stammar? Leksand typ. Hur är det möjligt?”.

Om en motståndarspelare:

”Vad fan heter han som spelar i Häcken? Den där tjockisen, han som var så bra mot Malmö senast?”.

Överdriven respekt?

AIK har något de kallar AIK-stilen. Det är ett välformulerat dokument som sammanfattas i tre värdeord: Attityd, ansvar och respekt. ”För oss i AIK betyder detta att vi alla visar respekt för såväl tränare, lagkamrater, motspelare, domare, publik som alla andra runt omkring fotbollen”, skriver föreningen.

Just nu tycks Johan Segui, åtminstone utifrån betraktat, visa en överdriven respekt för supportrar klädda i svarta masker. Så i stället för dialog kanske vi ska kalla taktiken för en kompromiss. Eller en terrorbalans. Så länge det visas respekt och a l l a behandlas som en del av AIK-familjen, då är det ordning och reda på läktaren.

Rätt eller fel har diskuterats i veckan, det slutgiltiga svaret får vi nog inte förrän om AIK:s sportsliga resultat vänder nedåt, om missnöjet börjar pyra på allvar på Friends. Hur mycket är då Johan Seguis dialog och kompromisser värda?

Det får framtiden utvisa, en fråga som kan ställas under tiden är:

Blir våldsgrupperingarna stärkta eller försvagade av att AIK omfamnar dem?

Jag vet inte men jag hoppas att Johan Seguis linje är den rätta.