Streetgambling att lära sig av

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-23

Jag ska fortsätta ett tag till med grund­insikterna i spelmatematik, i syftet att i längden göra dig till en bättre pokerspelare.

Låt mig först återvända till förra veckans streetgamblingtrick: din villighet att slå vad om att av de nästa fem bilarna som kör förbi (en uteservering, eller var du och ditt offer nu befinner er) så kommer minst två av dem att ha samma slutsiffra i registreringsnumret.

Fem slutsiffror bland tio möjliga; låter som ett fifty/fifty-vad, eller hur? Men så här ser matten ut: den första slutsiffran blir vad den är; chansen att den andra bilens slutsiffra INTE är densamma som den första är 9/10; chansen att den tredje bilens slutsiffra inte är densamma som någon av de två första är 8/10; osv, vilket efter fem bilar ger 9x8x7x6/10?000 = 0,30 = 30% chans för din motståndare att vinna = 70% chans att du i stället vinner. (Kolla gärna slutsiffror, fem i taget, när du går längs gatan. Vadet är för övrigt en variant på det så kallade födelsedagsproblemet.)

Kasta essen

Det finns många kopplingar till motsvarande pokersituationer, och här är en: säg att du är i en situation där du har cirka 80% chans att vinna, till exempel med A-A mot en annan motståndare som gått all-in före floppen. Det är en konfrontation som varje turneringsspelare tar utan att blinka, till de goda oddsen på 4 mot 1.

Men om du har tre motspelare som talat före dig, alla har tryckt in keramiken, och alla har ungefär lika stora markerstaplar som din?

Då har du i runda slängar sammanlagt bara 50% chans att slå alla tre samtidigt! I ett skarpt läge har du dessutom i realiteten sannolikt mindre chans än så, eftersom betandet tyder på att någon annan kan sitta med de två resterande essen vilket gör att dina förbättringschanser nästan är bortblåsta.

Är det nära finalbordet och de stora ­pengarna i en turnering, ska du därför över­väga om du inte för en gångs skull bör ­lägga dina ess i detta underläge och låta en av de inblandade spelarna skadskjuta eller slå ut de övriga två.

Har du själv 100 000 i marker, konfronterar du ju hellre tre markerstaplar på låt oss säga 312 000, 10 500 och 7 500, än tre staplar på runt 110 000 var – eller tar en slantsingling, i allra bästa fall, på om du ska få vara kvar i turneringen.

Fortsättning nästa vecka!

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln