Norske fotbollslegendaren Nils Arne Eggen är död

Publicerad 2022-01-19

 Nils Arne Eggen

Norske fotbollslegendaren Nils Arne Eggen är död. Han blev 80 år gammal.

Han vann bland annat norska ligan 15 gånger som tränare och sörjs nu av hela fotbollsvärlden.

– Han skapade en tro i norsk fotboll och idrott att göra det omöjliga möjligt och en vi kan slå alla-mentalitet, säger Mikael Dorsin.

En av norsk fotbolls största genom tiderna, Nils Arne Eggen har efter en tids sjukdom gått bort. Det meddelar Rosenborg, laget som Eggen mest förknippas med, på sin hemsida. Han blev 80 år gammal.

Enligt Rosenborgs pressmeddelande somnade Eggen in stillsamt under tisdagsnatten med sin närmaste familj som närvarade.

Nils Arne Eggen hade en lång sjukdomshistoria bakom sig. Han gjorde en njurtransplantation 2015 och var tvingad till amputation av höger fot, 2018 och vänster fot, 2019.

En av Norges största

Eggen var en av norsk fotbolls absolut främsta tränare någonsin. Han var en av huvudpersonerna bakom Rosenborgs framgångar. Under hans period som tränare, mellan 1988 och 2002, vann Rosenborg serien 13 gånger och deltog i Champions League åtta gånger. 1997 nådde de hela vägen till en sensationell kvartsfinal i Champions League efter att bland annat ha slagit storlaget Milan.

Sommaren 2010 gjorde Eggen comeback då Erik Hamrén tog över det svenska landslaget. Det slutade med ett nytt ligaguld och en ny Europacupbiljett.

”Har Nils Arne att tacka för mycket”

Nu sörjs tränarlegendaren av en hel fotbollsvärld. Erik Hamrén minns sin vän.

– Vi hade en bra relation och bra samtal under min tid i Rosenborg, det är klart att han hade en uppfattning när resultaten gick sämre. Första gången jag träffade honom var när jag tränade Degerfors och vi båda var på spionresa för att se IFK Göteborg, vi hamnade bredvid varandra på läktaren och det var väldigt stort för mig som relativt ung och okänd tränare. Det är Norges största och mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna, han var fantastisk och enormt stor i Rosenborg, Trondheim och hela Norge, säger Erik Hamrén.

Rosenborgs nuvarande sportchef, Mikael Dorsin spelade även under Eggen 2010.

– Mina tankar går först och främst till hans familj och närmaste. Det är så klart oerhört trist och en stor sorg som träffar en när beskedet om att Rosenborgs, Norges och Skandinaviens mest framgångsrika ledare och idrottspersonligheter har gått bort. Det är så mycket man kan lyfta fram om Nils Arne, men Rosenborg, norsk fotboll och norsk idrott har Nils Arne att tacka för mycket. Han var banbrytande i sitt sätt att leda, tänka och vara på. Han skapade en tro i norsk fotboll och idrott att göra det omöjliga möjligt och en vi kan slå alla-mentalitet, säger Mikael Dorsin.

Nils Arne Eggen står som staty i hemstaden.

Följ ämnen i artikeln