Stjärnan får fängelse – bookmaker åt maffian

Publicerad 2013-11-19

WPT-vinnaren Vadim Trincher organiserade mångmiljonspel åt ryska oligarker

Vadim Trincher efter sin seger i WPT Foxwoods värd motsvarande 5 miljoner kronor

Han är ett välkänt pokerproffs som kan skryta med både WPT-titel och nästan tio miljoner kronor i liveturneringsvinster.

Men pokern verkar bara ha varit en sidoverksamhet för Vadim Trincher – nu ska han dömas till fängelse för pengatvätt – och för att ha agerat bookmaker åt ryska maffian.

Det var i april som över 30 personer åtalades av distriktsåklagaren i New York för sin inblandning i två internationella spelsyndikat.

Det största har getts namnet "Taiwanchik-Trincher-organisationen". "Taiwanchik" syftar till Alimzhan Tokhtakhounov, en uzbekisk maffiaboss som redan 2011 fanns med på Forbes lista över världens 10 mest eftersökta brottslingar.

Och "Trincher" är israelisk-amerikanska pokerproffset Vadim Trincher, 52, som enligt åtalet är den som skött det internationella spelsyndikatet åt Tokhtakhounov. Han misstänks ha tvättat över 50 miljoner dollar, 330 miljoner kronor, i svarta spelvinster via banker i Ryssland och på Cypern.

Betalar tillbaka 130 miljoner

Enligt åtalet riskerade Vadim Trincher 20 års fängelse för sin roll i spelsyndikatet och därför är det föga överraskande att han nu valt att träffa en uppgörelse med den federala åklagaren.

Mot sitt erkännande, och att han återbetalar en summa på 20 miljoner dollar eller 130 miljoner kronor till amerikanska staten, väntar nu fängelse i mellan 21 och 27 månader, skriver NY Daily News.

Samma källa uppger också att Vadim Trincher erkänt att han tagit emot miljonspel, främst på fotboll, från miljardärer och mångmiljonärer i Ryssland, USA och Ukraina. Bland kunderna ska flera icke namngivna oligarker finnas.

Flera Hollywood-stjärnor

Det andra spelsyndikatet som figurerar i åtalet har namngetts "Nahmad-Trincher-organisationen".

Här står "Trincher" för Eugene "Ilya" Trincher, son till Vadim och "Nahmad" är kände konsthandlaren Hillel Nahmad.

Tillsammans ska de ha organiserat flera olagliga pokerspel med mångmiljoninsatser och där Hollywood-stjärnor som Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire och Matt Damon ryktas ha funnits med bland deltagarna.

I det här åtalet hittar vi flera stora pokernamn bland de misstänkta, däribland Bill Edler, Peter Feldman och Abe Mosseri.

Följ ämnen i artikeln