”Erik kan bli den bäste vi har fått fram”

Publicerad 2015-03-13

Nyckelspelarna hyllar varandra inför SM-finalen

En 19-årig målmaskin eller en 40-årig målvaktsfantom?

Sandvikens Erik Pettersson eller Andreas Bergwall i Västerås?

Det är ingen vågad gissning att en av dem tar på sig hjälterollen i årets SM-final.

De har imponerat stort under slutspelet – inte minst på varandra.

– Han har alla förutsättningar att bli den bäste spelaren som vi har fått fram inom svensk bandy, säger Andreas Bergwall.

Sandvikens Erik Pettersson och Västerås Andreas Bergwall, två tänkbara matchhjältar i årets SM-final.

Erik Pettersson och Andreas Bergwall spänner ögonen i varandra, men så fort fotograf Lasse Allard sänker kameran börjar de skratta igen. De känner varandra genom landslaget och det märks att bandyfamiljen är liten när spelare från Sandviken och Västerås träffas på Tele2 Arena, där SM-finalen avgörs på lördag.

Det skämtas och delas ut pikar från alla håll och kanter, men det sker hela tiden med glimten i ögat. Som när Andreas kommenterar Eriks fjunmustasch och blir påmind om att han är 21 år äldre och således har haft gott om tid att odla slutspelsskägg.

- Vi skojar och har lite kul vid sidan av planen och det är så det ska vara. Ja, man kan prata även på isen. Om Erik får en smäll och kanar förbi målet frågar jag alltid om det gick bra. Det är inte alltid på liv och död. Det är klart att båda är vinnarskallar och vill vinna matcher, men det finns en gräns för allting, säger Andreas Bergwall till Sportbladet.

”Har visat vägen för Västerås”

Vid 40 års ålder är han i sitt livs form. VSK-keepern släppte bara in tre mål i semifinalserien mot Villa Lidköping och har imponerat stort på Erik Pettersson.

– Han har visat vägen för Västerås med sitt storspel, speciellt i semifinalen mot Villa. Han var som en vägg och det kändes som att många spelare i Villa var lite rädda för honom. När de kom fria såg det ut som att de trodde det var omöjligt att göra mål. Sådana målvakter vill man ha i sitt lag, säger han.

Hur ska du överlista honom i SM-finalen?

– Vi får se hur det blir på lördag, men jag ska göra mitt bästa för att få in någon boll.

Erik, å sin sida, har gjort 20 mål i slutspelet, vilket får Andreas Bergwall att strö rosor omkring sig.

– Det är imponerande, väldigt bra gjort - och han är 19 år. Jag såg att han passerade 200 mål för Sandviken redan nu, och det känns faktiskt inte okej. Vi stoppar där... Ha, ha, ha. Det är klart som tusan att jag är imponerad. Det jobbigaste är att se passgrejerna och inse hur gammal man är. Att man kan vara så färdig som spelare i den åldern.

Jo, han kan bli bra som senior...

– Hyfsad, tror jag. Ha, ha, ha. Han har alla förutsättningar att bli den bäste spelaren vi har fått fram inom svensk bandy. Han är välväxt och bra tränad och det har han haft med sig hela vägen. Dessutom spelar han i en klubb som utvecklar unga spelare på ett otroligt bra sätt. Han har allt, skjuter bra, har målsinne och kom fram tidigt. Det gör att han försvinner från de andra i sin åldersklass, säger Andreas Bergwall.

Erik Pettersson gjorde elitseriedebut som 15-åring och är nu en nyckelspelare i både klubb- och landslaget.

Det blir en intressant match i matchen mellan er...

– Ja, det blir det. Andreas har betytt otroligt mycket för Västerås och har varit otroligt bra, säger Erik Pettersson.

– På förhand kan det bli så. Vi har varit i bra form båda två, men det kan bli någon annan som tar tag i det, säger Andreas Bergwall.

Sandviken och Västerås gjorde upp om SM-guldet även i fjol, och då vann ”Stålmännen” med 5-4. Inför lördagens tungviktsfajt är det inget av lagen som frivilligt tar på sig favoritskapet.

– Det är väl 51-49 till oss, säger Bergwall.

– 51-49 till oss, kontrar Erik Pettersson.

– Då säger vi 50-50, fortsätter Bergwall, och Erik har inget att invända.

Kareby obesegrat i vinter

I damfinalen, som spelas under fredagskvällen, möts Kareby och AIK, som är regerande mästarinnor. Kareby har inte förlorat en enda match i vinter, så spelarna skrinnar ut på Tele2 Arena som storfavoriter.

- Vi hade som mål att stå här igen och är obesegrade, så vi går in i finalen med stort självförtroende. Samtidigt vet vi att allt kan hända i en enskild match. Det lärde vi oss förra året, säger Camilla Johansson, mittfältare i Kareby.

När lagen möttes i fjolårets final vände AIK ett 0-1-underläge till seger med 5-1.