Mästarens nysatsning: Väldigt spännande

Kristoffersson: ”Har ingen aning om vad jag kan förvänta mig”

Publicerad 2019-04-06

Han är världsmästare i rallycross – två gånger om.

Men nu väntar nästa utmaning.

I det svenskaste av årets internationella racingmästerskap.

– Det känns väldigt spännande för jag har ingen aning om vad jag kan förvänta mig, säger Johan Kristoffersson.

De senaste två åren har han dominerat VM i rallycross och i höstas vann han även banracingsmästerskapet STCC.

Men när Volkswagen lämnade VM i rallycross och STCC gick i konkurs behövde Johan Kristoffersson se sig om efter någonting annat. Han bestämde sig för WTCR, det internationella banracingsmästerskapet som kör i enlighet med det TCR-reglemente som STCC använde sig av 2018.

– Jag har förberett mig så gott jag har kunnat, lärt känna teamet och bilen under testerna, men det är en sak. NU väntar race och det känns väldigt spännande. Jag har ingen aning om hur jag står i förhållande till mina teamkamrater och den här säsongen väntar inte bara en ny bil utan även nya banor och nya motståndare, säger Johan Kristoffersson.

Nytt mästerskap efter två VM-titlar

WTCR är en efterföljare till WTCC, det mästerskap som lades ner efter Thed Björks VM-seger 2017. Där tävlar många mycket erfarna förare som har kört i standardvagn på internationell nivå säsong efter säsong. I år har mästerskapet också tre svenska förare, vid sidan av Kristoffersson är mästaren Thed Björk tillbaka med Cyan racing som tog ett sabbatsår efter vinsten 2017 och där finns också Daniel Haglöf som varit framgångsrik i STCC.

– Jag är medveten om att detta är ett extremt jämnt mästerskap, med många duktiga chaufförer. Dessutom läggs det extra vikt på de bilar som varit framgångsrika och det skapar nya förutsättningar. Här går det inte att göra missta utan det gällerhålla en hög lägsta nivå, ibland kommer det att vara bättre att sikta lågt och ta poäng än att satsa och misslyckas, säger Kristoffersson.

– Samtidigt känns det spännande med ett nytt format, helt nya banor och nya motståndare. Känslan är att den här säsongen blir väldigt rolig.

Johan Kristoffersson – var står han i WTCR?

Den första deltävlingen avgörs på en stadsbana i Marocko. En helt ny erfarenhet för Kristoffersson som mest tävlat på grus eller asfaltsbanor, byggda just för racing.

– I och med att det är en bana som bara används en gång om året och greppet förändras under helgen så tror jag att den passar mig. Den enda fördelen som jag har är att jag kört olika typer av banor och är duktig på att ställa om när förhållandena ändras, säger Kristoffersson.

– Det kan de göra här. Annars kör vi bara på där de flesta av mina motståndare tävlat år efter år. Det är verkligen svårt. Förra året inledde jag som världsmästare och visste att jag ville försvara titeln. I år har jag ingen aning om vad jag kan förvänta mig. Inte ens av mig själv.

Annas Motor - Veckans snackisar 6 april 2019

Pole position

1) Mick Schumacher

Han debuterade i Formel 2 förra helgen och testade F1 för Ferrari i tisdags och för Alfa Romeo i onsdags. Michael Schumachers son gjorde det bra och har varit veckans stora snackis.

2) Charles Leclerc

Vilken uppvisning i Bahrain, pole position och trots att han tappade ledningen i starten återtog han den från kollegan Sebastian Vettel. Han var så värd den segern - men ett tekniskt problem satte stopp.

3) Johan Kristoffersson

Världsmästare i rallycross, nu väntar en karriär i WTCR. Spännande att se vad han kan göra i mästerskapet med så många erfarna förare.

4) Marc Marquez

Fem VM-titlar i motoGP. Efter två deltävlingar leder han även årets mästerskap. Kan någon peta ner honom från tronen?

5) Felix Rosenqvist

Får vi se ytterligare ett bra kval av svensken? Natten till måndag kör IndyCar i Alabama och frågan är om Rosenqvist eller Marcus Ericsson kan nå en plats i toppen denna helg?

6) Valentino Rossi

23 år efter sin debut i VM i roadracing står Valentino Rossi fortfarande på prispallen. I Argentina var han den första 40-åringen som tagit en pallplats i sportens tyngsta klass sedan 1977. Respekt.

7) Lewis Hamilton

Det gäller att ta chansen när den dyker upp. Det gjorde den femfaldige mästaren och tog årets första VM-seger i Bahrain.

8) Familjen Hansen

Kan Timmy och Kevin vara med och utmana i kampen om VM-titeln i rallycross 2019? Första omgången i VM avgörs i Abu Dhabi redan i kväll.

9) Tom Kristensson

Det är svenskt i toppen av JVM-i rally, debutanten från Kristianstad leder VM. Trea är Dennis Rådström.

10) Rally Dakar

Det pratas om att klassikern kan lämna Sydamerika redan 2020, ny arena blir i sådant fall Saudiarabien. Det sägs att ett kontrakt över fem år ska undertecknas.

Motorstopp

Sebastian Vettel

Pressad av Lewis Hamilton gjorde han ett misstag som kostade honom en pallplats i säsongens andra F1-lopp. Sådant har ingen förare som vill slåss om VM-titeln i F1 råd med.

Följ ämnen i artikeln